3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Aggtelek

Aggtelek

Aggtelek, kzsg Borsod-Abaj-Zempln megyben, az Edelnyi kistrsgben. Miskolctl 50 kilomterre szaknyugatra, kzel a szlovk hatrhoz tallhat. A kzelben tallhat az orszg egyik leghresebb cseppkőbarlangja, a Baradla-barlang.

Trtnete

A Baradla-barlangban lvő lelőhelyek arrl tanskodnak, hogy ezen a terleten mr a trtnelem előtti időben is ember lakott.
Legrgebbi leletek a polielotikumbl valk. Az j kőkorban i.e. 3100-2400 vekben a terletet nyugat felől rkező npessg sűrűn megszllhatta. Ezek voltak az n. bkki műveltsg hordozi.
A telepls mr a honfoglals idejn benpeslt, a tatrjrs utn azonban hossz vtizedekre lakatlan maradt. Elsőknt 1295-ben emltik Ogogteluk nven.
rsos emlkek azt bizonytjk, hogy a XIII. szzad msodik felnl indult meg a falu kialakulsa. 1358 vben Ogteluk. 1390 vben Agtelek, 1424 vben Aggtelek a mai nevn. A trkhdoltsg idejn Erdly-Bcs sszektő tvonal volt.
Sok kemny csapst szenvedett el a falu. Trkdls, Giskra csapatai lengyel kirly katoni, stb... Tragikus esemny volt a kzsg letben az 1858. v prilis h 24.-n bekvetkezett tűzvsz, amikor templomval egytt az egsz kzsg legett, a II. vilghbor idejn pedig a frontvonal kzelsge okozott puszttst.
Csokonai Vitz Mihly bartja, Puky Istvn s Raglyi Gedeon trsasgban 1801. jlius 5.-n ltogatta meg a cseppkőbarlangot.
Petőfi Sndor felvidki utazsa sorn, 1845. mjus 24.-n jrt itt, nevt bevste a barlang falba. lmnyeit az "ti jegyzetek" cmű munkjban rta le.
Termszeti rtkeinek ksznhetően a telepls ma turisztikailag kiemelt jelentősgű. Az UNESCO 1995. december 6.-n az Aggteleki-karszt s a Szlovk-karszt barlangjait, kztk a Baradla-Domica-barlangrendszert a vilgrksg rszv nyilvntotta.
1927-28-ban vzszintes trt frtak a Baradla-barlang risok termnek folytatsban felfedezett barlangszakaszba. A barlang bejrata mellett ltrehoztk a Tengerszem Szllt s a Tengerszem-tavat. Az 1952-ben feltrt Bke-barlang gygyhats levegőjnek hasznostsra, 1964-ben mestersges trt hajtottak ki Jsvafő hatrban, a barlang vgponti termbe. Itt ma asztmaszanatrium műkdik.
A hres cseppkőbarlangot, a Tjhzat s az Aggteleki Nemzeti Parkot a turistk egsz vben ltogathatjk.
- Rendezvnyek:
Aggteleki Művszeti Hetek, Hangversenyek a barlangban, Falunapok, Sziklamsz napok, Alkottborok, Szabadtri előadsok.

Aggtelek - Aggteleki Nemzeti Park

Az egykori Gmr-Tornai-karszt terletn tbb mint ezer kisebb-nagyobb barlang tallhat, melyek 1995-ben felkerltek a Vilg Termszeti s Kulturlis rksgnek listjra. Legismertebb kzlk a Baradla, haznk legnagyobb s legdszesebb cseppkőbarlangja.

Aggteleki, illetve a vrs-ti bejrattl kiindulva hat klnbző hosszsg s nehzsgű tratpus kzl vlaszthatnak a ltogatk. Mindkt bejrat kzelben ltogatkzpontok llnak a vendgek rendelkezsre. A karsztvidk tbbi, kivteles szpsgű, s nem kevsb jelentős barlangja - a Baradla szomszdsgban elhelyezkedő, gygyhatsrl nevezetess vlt Bke-, a jsvafői Vass Imre-, illetve a Bdva-vlgyből kimagasl Esztramos-hegy oldalban tallhat Rkczi-barlang -, melyek mr a nagykznsg szmra is elrhetőv vltak, tovbbra is ltogathatk.

Az Aggteleki-karszt nvny- s llatvilga egyedlllan gazdag. A varzslatos tj minden vszakban tartogat meglepetseket a trzknak. Felszni termszeti, ill. kultrtrtneti rtkeinek bemutatsra kotrkat, valamint Aggtelek s Jsvafő kzsgek termszeti s ptszeti rtkeit bemutat falustkon lehet rsztvenni.

Ebben az vben sem maradhatnak el termszetesen az "Aggteleki - Jsvafői Hagyomnyőrző s Művszeti Napok" egyre nagyobb npszerűsgnek rvendő programjai. A npi hagyomnyokat feleleventő farsangi, hsvti, szreti rendezvnyek, a komoly-, illetve knnyűzenei koncertek a Baradla-barlang Hangversenytermben egyre tbb ltogatt vonzanak a trsgbe. A nyr fő attrakcija, az aggteleki s jsvafői falunapokat is magba foglal Gmr-Tornai Fesztivl.

Ltnivalk

A telepls ismertsgt pratlan termszeti rtkeinek ksznheti: a Vilgrksghez tartoz Baradla-barlangnak s a vdett karsztvidknek. Aggtelek hatrtkelőhely Szlovkia irnyba.
A felsznen, a Baradla-cseppkőbarlang aggteleki s jsvafői bejratt sszektő 7,5 kilomteres tvon hzdik a Baradla-tansvny, amelyen jrva a ltogatk - gyalog vagy kerkpron - kiemelkedő szpsgű termszeti krnyezetben szerezhetnek ismereteket a terlet fldtani, vzrajzi, zoolgiai, botanikai s kultrtrtneti rtkeiről. A termszeti rtkeknek ksznhetően a vidk napjainkban fnykort li. A Vilgrksghez tartoz karsztvidk s a Baradla-barlang rtkeire ptve Aggtelek - a szomszdos Jsvafővel kzsen - szmos programot, s egsz nyri programsorozatot szervez az Aggteleki Nemzeti Park felgyelete alatt.

  • Baradla-barlang

A Vilgrksg legismertebb cseppkőbarlangja Kzp-Eurpa legnagyobb barlangrendszere. Az időszakosan aktv patakos karsztbarlang sziklacsarnokai, hatalmas cseppkőfantomjai egy sejtelmes mesevilgot idznek.
Cm: Aggtelek, Baradla oldal 1.

  • Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki-karszt tbb mint 20 ezer hektros terlete 1985-től tartozik a nemzeti parkhoz. Az itt tallhat barlangrendszer - a Szlovk-karszt barlangjaival egytt - 1995-től a Vilgrksg rsze.
Cm: Jsvafő, Tengerszem oldal 1.

  • Baradla tansvny

A Baradla-barlang aggteleki s jsvafői bejratt a felsznen, a barlang vznyelői s forrsai kztt, a fedett s a nylt karszt hatrn kti ssze a 7,5 km-es, kb. 120 m szintemelkedsű tratvonal.
Helyszn: Aggtelek, klterlet

  • Mzeskalcsos Hz

A műhelyben kt ősi mestersget, a mzeskalcs-dsztst s a gyertyamrtst művelik. A bemutatk mellett ki is lehet prblni a technikkat. Itt lhat a Mzeskalcs-vilg cmű killts.
Cm: Aggtelek, Kossuth u. 4.

  • Reformtus templom s harangtorony

A XIII. szzadi eredetű templomot teljesen tptettk, mai formjt a XVIII. s XIX. szzadban nyerte el. Kertsfala kzpkori eredetű. Klnll harangtornya barokk, harangja viszont 1654-ben kszlt.
Cm: Aggtelek, Gmri u. 31.

  • Tjhz

Az egykori npi lakhzban berendezett kills bemutatja a falu mltjt, az itteni szoksokat, a hagyomnyos hztarts eszkzeit.
Cm: Aggtelek, Kossuth u. 2.

Program

  • Borsodi Művszeti Fesztivl

Az szak-borsodi tjegysg rangos kulturlis esemnye a Borsodi Művszeti Fesztivl. Minden v jniusnak msodik felben rendezik meg a tbb mint tznapos rendezvnysorozatot Kazincbarcikn s krnykn. Az itt lők s az ideltogatk a művszetek segtsgvel felfedezhetik a krnyk szpsgeit is.
Helyszn: Kazincbarcika s krnyke

  • Gmr-Tornai Fesztivl

A Gmr-Tornai Fesztivl, mely, mint az elnevezse is mutatja, a Gmr-Tornai-karszt magyar s szlovk oldalt egysgesen fogja ssze s mutatja be. A 11 napos fesztivl alatt a varzslatos karsztvidk mintegy 17 teleplsn vehetnek rszt az ideltogat rdeklődők vltozatos hagyomnyőrző, kulturlis s sport rendezvnyeken.
Helyszn: Aggteleki-karszt, Csereht

Sport, szabadidő

  • Tra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az aggteleki kempingtől a kk jelzsen a barlang fltt magasod szikla cscsra jutunk, ahonnan gynyrű panorma trul elnk. Az t sorn megismerkedhetnk a karsztfelszn geolgiai, botanikai, zoolgiai rtkeivel, a falusi letmddal s kultrtrtneti emlkekkel. A Msz-vlgyn s Magas-hegyen keresztl megrkeznk Jsvafőre. Itt tegynk egy trt a cseppkőbarlangban. tkzben informcis tbla tjkoztat a terlet rdekessgeiről (Vrs-t, karsztjelensgek). Kellemes staton rnk vissza Aggtelekre. A tv 13 km hossz, 4-5 rt vesz ignybe. A barlangtrval egybektve egsz napos program.
Helyszn: Aggtelek

  • Specilis (Retek-gi) barlangtra

E tra időtartama 7 ra, melynek sorn vgigstlhatunk a barlangrendszer kb. 7 km-es főgn, valamint megtekinthetjk a Baradla-barlang csodlatos oldalgnak, az gynevezett Retek-gnak 1250 mteres szakaszt a Csodk-termig. Az oldalgban ltalban szraz időszakban is van vz.Trabakancs, traltzk ajnlott.
Helyszn: Aggtelek


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!