3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Bkk-hegysg

Bkk-hegysg

A Bükk-hegység Magyarország Északi-középhegységének része. Az ország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Középső területe 1977 óta nemzeti park (Bükki Nemzeti Park.) A hegység nevét a leggyakoribb fájáról, a bükkről (Fagus silvatica) kapta. A területen fekszik Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár.
A Bükk legmagasabb csúcsai az Istállós-kő (959 m), a Bálvány (956 m) és a Tar-kő (949 m), de ezek mellett még kb. 20 csúcs emelkedik 900 méter felé.
A hegység legérdekesebb része a Bükk-fennsík, egy meredek sziklafalakkal és meredek lejtőkkel körülzárt közel vízszintes terület.

Bükki barlangok

Jelenleg 1072 barlang ismert, melyek közül több képzettség nélkül is látogatható: Anna-barlang, István-barlang, Szeleta-barlang, Kecske-lyuk, Istállóskői-barlang. A híres miskolctapolcai Barlangfürdőt termálvízforrás táplálja.
Különleges állatvilága, mikroklímája miatt 45 barlang fokozott védettséget élvez! (A természet különösen jelentős, egyedi élettelen képződményei közül a barlangok 1961 óta, a források, víznyelők, kunhalmok és földvárak pedig a természet védelméről szóló 1996. évi LIII tv (Tvt.) hatályba lépése (1997) óta ún. ex lege védelem alatt állnak.)
Több "ősemberbarlang" is található, melyekben jelentős leletekre bukkantak: Szeleta-barlang, Kecske-lyuk, Suba-lyuk, Istállóskő.
Az ország legmélyebb barlangja a 254 méteres István-lápai-barlang.

Környező települések

 • Északról: Parasznya, Tardona, Dédestapolcsány, Mályinka, Nagyvisnyó.
 • Nyugatról: Eger, Felsőtárkány, Szarvaskő, Mónosbél, Bélapátfalva, Szilvásvárad.
 • A hegységben: Bükkszentkereszt, Répáshuta, Bükkszentlászló, Ómassa, Lillafüred.
 • Délről: Kisgyőr, Harsány, Bükkaranyos, Mocsolyás, Latorpuszta, Kács, Tibolddaróc, Cserépváralja, Cserépfalu, Bükkzsérc, Noszvaj, Felsőtárkány.
 • Keletről: Miskolc, Vadna, Sajószentpéter, Sajóbábony.  

Természetjárás

A Bükk az ország tüdeje, védett és gondozott, élővilága felejthetetlen élményeket nyújt figyelmes látogatóinak. A hegységben több jelzett turistaút található, melyek turistatérkép segítségével jól követhetőek. Gyalogosan a látnivalók többsége felkereshető, míg motoros járművel csak a kijelölt pihenőhelyek parkolójáig lehet eljutni. A környező településeken sok turista egyesület működik, akik meghirdetett túráikon a vendégeket is szívesen látják.

Látnivalók

A tájegység teljes területe Magyarország legnagyobb hegyvidéki, erdős nemzeti parkjához tartozik. Jelentősebb települései: Bélapátfalva és Szilvásvárad.
Elsősorban a természeti értékek, a túrázási, kirándulási, télen pedig a síelési lehetőségek miatt népszerű a Bükk. Páratlan szépségű a szilvásváradi Fátyol-vízesés, az istállóskői barlang, a lipicai ménes. Figyelemre méltó a szilvásváradi Szabadtéri Erdészeti Múzeum, a Hild József által tervezett Körtemplom, valamint a Középkori Börtönmúzeum. Bélapátfalván található Magyarország egyetlen épségben megmaradt román kori ciszterci temploma. És úgy tartják, a nagyvisnyói református templom festett mennyezete az országban a második legnagyobb.

 • Fátyol-vízesés

A páratlan szépségű Fátyol-vízesés édesvízi mésztufa (travertinó) lépcsőit a természet hozta létre, ahogy a mészkőlerakódás maga alá temette, megkövesítette a vízi növényeket és a fák gyökereit.
Helyszín: Szilvásvárad, Szalajka-völgy

 • Szalajka-völgy

A Szalajka-völgy a Bükk-hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. A természet szinte halmozza itt a szépséget, de történelmi emlékeket is rejt a vidék.
Helyszín: Szilvásvárad, Szalajka-völgy

 • Ciszterci apátsági templom (Nagyboldogasszony)

Az apátságot II. Kilit egri püspök alapította 1232-ben a ciszterci szerzeteseknek. Az apátság román stílusú temploma nemzetközileg is számon tartott műemléki és történeti nevezetesség. Védőszentje a Nagyboldogasszony.
Helyszín: Bélapátfalva, Kőalja-dűlő

 • Balla-barlang

A település közelében a Balla-barlangban (más néven Kutya-barlang) őskori lakóhelyet tártak fel a kutatók.
Helyszín: Répáshuta, Nagy-fennsík

 • Bélkő tanösvény

A négy km hosszú tanösvény az apátságtól indul és a Bélkő 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyen végződik. Ez az ország legnagyobb földtani alapszelvénye, mely az üledékes kőzetek teljes tárházát mutatja be.
Helyszín: Bélapátfalva, külterület

 • Bükki tanösvények

A 2,6 km hosszú Szalajka-völgyi sétaút földtani, víztani, botanikai és tájképi értékeket mutat be. Hozzá kapcsolódva megtekinthető a Horotna-völgy bejáratánál kialakított Szabadtéri Erdei Múzeum is.
Helyszín: Szilvásvárad

 • Erdődy-Pallavicini-kastély

A kastélyt XVIII. századi részletek felhasználásával 1860 körül - valószínűleg - Ybl Miklós tervei alapján építettek. Később Erdődi Miklós neobarokk stílusban építtette át.
Cím: Szilvásvárad, Park u. 6.

 • Gyertyánvölgyi üveghuta-rekonstrukció és szabadtéri kiállítás

Három település - Bükkszentkereszt, Kisgyőr, Répáshuta - határán szabadon látogatható az itteni régészeti feltárás nyomán elkészült gyertyánvölgyi üveghuta-rekonstrukció és szabadtéri kiállítás.
Helyszín: Bükkszentkereszt, Gyertyánvölgy

 • Körtemplom

A református körtemplom a feltételezések szerint 1825 körül Hild József tervei alapján épült, klasszicista stílusban. A templom mellett részben fából készült, négyzetes alaprajzú XIX. századi harangláb áll.
Cím: Szilvásvárad, Aradi vértanúk u. 30.

 • Ménistálló és Lótörténeti Kiállítás

Az 1860-ban épült klasszicista stílusú istállóban láthatjuk ma is a ménes legszebb ménjeit, illetve az irodák helyén a Lótörténeti kiállítást. A tárlaton a lipicai ló történetét, a fajta magyar ágának kialakítását, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megismerni.
Cím: Szilvásvárad, Park u. 8.

 • Református templom

A késő barokk stílusú templom 1800 körül épült. Belseje a népies barokk szép emléke: festett kazettás famennyezete és karzata, valamint egyszerű padjai is 1804 körül készültek.
Cím: Nagyvisnyó, Kertész u. 2.

 • Rejteki tanösvények

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának rejteki kutatóháza mellett és környékén kialakított két tanösvény az erdő növény- és állatvilága, valamint geológiai és kultúrtörténeti értékek is megismerhetők.
Helyszín: Répáshuta, Bükk

 • Szabadtéri Erdészeti Múzeum

A Szalajka-völgy egyik mellékvölgyében, a Horotnában berendezett múzeum az erdő és az ember kapcsolatát: a különböző erdei munkák eszközeit, termékeit, az erdei mesterek életmódját, építményeit mutatja be.
Helyszín: Szilvásvárad, Szalajka-völgy

 • Bükkszentkereszti erdők

A Bükki Nemzeti Park külső határán, hegyek által körülzárt völgykatlanban fekvő település erdeiben növényritkaságok élnek, gazdag állatvilágában pedig a madarak és a nagyvadak egyaránt szerepelnek.
Helyszín: Bükkszentkereszt, külterület

 • Csordásház

Az épület régen a község csordásháza volt. A kéthelyiséges (konyha + ház vagy szoba) formát valószínűleg még a Gyertyán-völgy régi munkáslakásaiból örökítették tovább a beköltözők. Az épület ma tájház.
Cím: Répáshuta, Szabadság u. 5.

 • Csordásház, üvegmúzeum

Nem régi hutában, hanem egy 1870 táján épült, háromablakos, oldalbejáratos csordásházban rendezték be a település tájházát, ami egyben üvegmúzeum.
Cím: Bükkszentkereszt, Völgy u. 2.

 • Éleskői várrom

A tatárjárás előtti idők kevés kővára közé tartozott Éleskővár, amit feltehetően a vidéket birtokló Miskolcz nemzetség építtetett. Hadi jelentősége nem volt az 1400-ra már romos várnak. Ma csak falmaradványai láthatók.
Helyszín: Szilvásvárad, külterület

 • Erdészeti Múzeum

A régi erdészházban berendezett múzeumban a szakmához kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat mutatnak be.
Helyszín: Szilvásvárad, Szalajka-völgy

 • Gilitka-kápolna (Szent Anna)

A Szent Anna tiszteletére szentelt barokk kápolna 1750-ben épült.
Helyszín: Bélapátfalva, Gilitka-patak völgye

 • Istállóskői barlang

Az istállóskői barlangot Raskó Pál fedezte fel 1911-ben, és 1947-ben találták meg itt a Bükk hegység egyik leggazdagabb őskori leletanyagát, többek között igen jó állapotban lévő tűzhelyet, kőszerszámokat.
Helyszín: Szilvásvárad, Szalajka-völgy

 • IV. Béla-emlékmű

A legenda szerint IV. Béla király vitézei a Muhi csatából menekülve itt, a Lófőtisztáson ütköztek meg utoljára a tatár hordákkal, mielőtt a király elérte a biztonságos bélapátfalvi kolostort.
Helyszín: Bükkszentkereszt, Lófőtisztás

 • Kastélypark

A Pallavicini-kastélyt 14 hektáros őspark veszi körül. Olyan faritkaságokat találhatunk, mint a szomorú bükk és a mocsári fenyő.
Cím: Szilvásvárad, Park u. 6.

 • Keménycserép-kiállítás

Az egykori bélapátfalvai kőedénygyárban népi motívumok felhasználásával díszített, egyedi tervezésű, kézzel festett tányérokat, kulacsokat, korsókat és egyéb keménycserép tárgyakat mutat be a magánkiállítás.
Cím: Bélapátfalva, Szabadság u. 4.

 • Kitömött állatok, fafaragások, ásványok kiállítása

A Bükk jellemző vadon élő állatait, illetve ezek preparátumait, helyi fafargók alkotásait, valamint a Bükk ásványait láthatják az érdeklődők az óvoda melletti udvarban lévő kiállításon.
Cím: Bükkszentkereszt, Rákóczi u. 1.

 • Kocsikiállítás

A Ménesudvarban berendezett kocsikiállításon lóvontatású közlekedési eszközök láthatók a szekértől a finom mívű, bőrüléses hintókig. Több különböző szekér, parádés szánkó, üveges városi batár, magyar stílusú Ciráki-, dorozsmai és monori kocsi, vadász- vagy gavallérkocsi, érseki hintó, a primadonnák által kedvelt fölhajtható tetejű Viktória-kocsi, különböző társas hajtókocsi, illetve verseny hajtókocsi, sőt egy római quadriga és egy vetőgép is van itt.
Cím: Szilvásvárad, Fenyves u. 4.

 • Középkori Börtönmúzeum - Panoptikum

A kiállítás elsősorban a középkori városok, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezők közreműködésével jött létre.
Cím: Szilvásvárad, Park u. 32.

 • Mészkőbánya

A környezettől jól elkülöníthető a mésztufa domb, mely a Bükk legynagyobb ilyen jellegű képződménye. Itt sokáig mészkőbánya működött. Területe 7 hektár, 1978 óta védett.
Helyszín: Mónosbél, külterület

 • Millenniumi kilátó és tanösvény

A tanösvény a Bükk természeti értékeit és azok védelmét szolgáló tevékenységeket mutatja be. A tanösvény végpontján áll a Millenniumi kilátó.
Helyszín: Szilvásvárad

 • Népi ház

Az itteni népi építészeti szokásokat mutatja a szépen felújított ház.
Cím: Nagyvisnyó

 • Nepomuki Szent János-kápolna

A falu fölötti dombra 1775-ben épített fakápolna helyére 1808-ban építettek kőből kápolnát a szerviták. A szép barokk falképekkel díszített kápolna oltárképe Nepomuki Szent Jánost ábrázolja.
Helyszín: Mónosbél

 • Orbán-ház

Az 1880 körül épült ház az itteni népi építészet szép páldája. Egykori tulajdonosa az 1700-as években nemesi címet kapott Orbán család volt. Ma múzeumi kiállítóhely.
A kisnemesi Orbán család egykori lakóházában "A Bükk természeti képe" című kiállításon a hegység csaknem 300 millió éve, a földtörténeti emlékek mellett helyet kaptak a botanikai és zoológiai értékek is. Cím: Szilvásvárad, Miskolci út 60.

 • Római katolikus templom (Szent Kereszt felmagasztalása)

A barokk templom a XIX. század elején épült. A belső berendezés jelentős része a diósgyőri volt pálos kolostor templomából származik.
Cím: Bükkszentkereszt, Kossuth u. 23.

 • Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

Az ősi bükki mesterségek - favágás, -szállítás, mész- és szénégetés, üvegfúvás, kovácsmesterség - egykori munkaeszközeit, használati tárgyait, termékeit mutatja be a kiállítás.
Cím: Bükkszentkereszt, Kossuth u. 25. (Tornaterem mögött.)

 • Szabó-kúria

A XVIII. század végén épült késő barokk stílusú, a közelmúltban felújított Szabó-kúria ma nevelőotthon. Udvarának évszázados fenyői alatt folyik a Vízfő víztározójának túlfolyó vize, és táplálja a kis halastavat.
Cím: Mónosbél, Dózsa György út 12.

 • Tájház

A régi csordásházban berendezett tájház az 1930-1940-es évek lakáskultúráját mutatja be. A konyha és szoba tárgyai mellett megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a bükki üveghuták régi termékei is.
Cím: Répáshuta, Szabadság út 5.

 • Üvegmúzeum

A tárlókban XVIII-XX. századi hutaüvegek, az üveggyártás eszközei és írott emlékei láthatók - valamint a falu történetét és idegenforgalmi nevezetességeit, a táj gazdag természetrajzát is bemutatják.
Cím: Bükkszentkereszt

 • Vízimalom Mónosbél

Egyesek szerint 9, mások szerint 12 malom is működött egykor a faluban - azokkal együtt, amelyek az Eger patakra települtek. Őröltek kukoricát, később búzát is. Ezek közül egy vízimalom látható az ún. Barátkertben.
Helyszín: Mónosbél, Barátkert


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!