3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Bkkszk

Bkkszk

A több, mint 800 lelket számláló község változatos természeti környezetben lévő üdülőfalu, a Bükk hegység nyugati lábánál, a Tarna völgyének peremén fekszik.
Az idelátogatóknak érdemes megtekinteni a torony nélküli, Árpád-kori templomot gótikus, barokk és újkori átépítésekkel. A népi építkezés emlékeit négy lakóház is őrzi.
A település elsősorban idegenforgalmi nevezetesség. Gyógyító hatású vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz, mind fürdő, mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek gyógyítására. 39-40°C-os hévizével 2500-3000 fő egyidejű fogadására alkalmas strandfürdő üzemel. A vendégek számára rendelkezésre áll az ifjúsági tábor, valamint számos fizetővendég-szolgálat.

Története

1275-ben említette egy oklevél Sceek névalakban. 1466-tól 1697-ig a Bessenyey család bírta a falu egy részét, több köznemesi családdal együtt.
1550-ben már török hódoltságban élt a falu népe: 7 házban 16 család. Eger 1552. évi sikertelen ostroma miatt a megszégyenült törökök a falut felégették és csak 1564 körül épült újjá. 1586-ban Széky Pál szerezte meg a falu egy részét, s utódai a XVII. században főbirtokosok.
1654-ben ismét elpusztult. 1696-ban mindössze 3 jobbágy lakja. 1697-ben gr. Bagni Scipio, siroki várúr Bükkszék negyedrészét megvette Bessenyey Zsigmondtól, majd átadta Orczy Istvánnak. A falu többi részének tulajdonosa a kuruc korban Széky György, akitől Sass Pál és veje Szabó Zsigmond zálogba vettek egyes birtokrészeket.
A kuruc korban ismét elnéptelenedett a falu. 1713-ban a székiek a Kölesszu árnyéka nevű helyen ütötték fel ideiglenes szállásukat. 1720-1738 között a földesurak majorságot alakítottak ki, a lakók majorsági cselédekké lettek.
A XVIII. században használt községi pecsét, a kovácsmesterség szerszámait, a patkoló szerszámokat és a kovács által előállított különféle fajtájú szegeket ábrázolja.
A falu egyetlen kúriája 1820 körül épül. 1825-ben szabályozzák a települést és térkép, valamint birtokkönyv készül róla. A település szokatlan formájú, középpontját a Piac tér foglalja el, ahol a vándorkereskedők kirakják áruikat. A térre hat utca torkollik, szabálytalan sugaras elrendezésben. A település északi végén a kúria és kertje, északnyugati szélén a templom áll. 1901-ben belügyminiszteri rendelettel nyeri el a Bükkszék nevet.
1937-től kőolajkutatások kezdődnek az ún. "Bükkszéki boltozaton". A kitermelt olaj mennyisége nem volt jelentős, de ekkor fedezik fel a 39-40°C-os hévizet. Erre 1939-ben kisebb fürdő létesül, és így a falu észak felé is terjeszkedik.

Látnivalók

A települést országszerte híres gyógyvize tette idegenforgalmi központtá. Legfontosabb létesítménye a Strandfürdő, ahol kettő gyógyvízzel feltöltött medence mellett feszített víztükrű úszómedence, gyermekmedence és Közép-Európa egyik leghosszabb (136 m-es) óriáscsúszdája található. A SALVUS néven forgalmazott gyógyvíz ivókúra keretében eredményesen alkalmazható heveny és idült gyomorhurut, gyomorsav-túltengés esetén, rendszeres használata gyógyítja és megelőzi a gyomorfekélyt. Cukorbetegség esetén a beteg vércukorszintjét csökkenti. A SALVUS gyógyvízzel végzett belégzőkúra tisztítja a légutakat, és eredményesen gyógyítja a légutak heveny és idült gyulladásait, a hangszálak regenerálódását segíti elő. A község területén 380 férőhelyes ifjúsági tábor és 100 férőhelyes kemping is van. Az idelátogatóknak érdemes megtekinteni a torony nélküli Árpád-kori templomot, neogótikus, és barokk átépítésekkel. A faluban, 1999-ben nyitotta meg az önkormányzat a hagyományőrző Kézműves Házat, itt állandó kiállításon láthatók a paraszti élet tárgyai és a népművészeti örökségek.

  • Práff-kúria

A falu északkeleti részén található az 1820 körül épült klasszicista jellegű kúria, amely most Faluházként működik.
Cím: Bükkszék, Egri u. 7.

  • Római katolikus templom (Szentlélek)

Az 1470 körül épített gótikus templom már felhasználta egy korábbi, XIII. századi épület falait. A templomot a XVIII-XIX. században is átépítették. Mellette fa harangláb, belsejében rokokó faszobrok láthatók.
Cím: Bükkszék, Templom u.

  • "Salvus" Termál Strandfürdő

Bükkszéknek az 1938-ban feltárt, emésztőrendszeri, légúti és mozgásszervi panaszokra kiváló Salvus gyógyvíz hozta meg az országos ismertséget. Az 540 méteres mélységből kitermelt, mintegy 40°C hőmérsékletű alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvizet helyben palackozzák. A palackozott gyógyvizet országszerte forgalmazzák. A falu strandján májustól augusztusig lehet fürödni ebben a - világviszonylatban is egyedülálló - vízben.
"Salvus" Termál Strandfürdő

Cím: Bükkszék, Fürdő u. 10.

  • Salvus gyógyvíz

Bükkszék gyógyító hatású vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz mind fürdő-, mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek gyógyítására. 540 méter mélyből tör fel a 40°C hőmérsékletű Salvus gyógyvíz. E víznek köszönheti országos ismertségét a település. A Salvus gyógyvíz a nagy oldott ásványisó-tartalmú, alkáli- hidrogén- karbonátos- kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas oldott anyag tartalmú (22205 mg/l) gyógyvíz. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönlegesebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi.


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!