3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Ddestapolcsny

Ddestapolcsny

Dédestapolcsány a Bükki Nemzeti Park közvetlen közelében fekszik és hozzátartozik a Lázbérci-tó Tájvédelmi körzete. Kazincbarcika délnyugatra, Ózd délkeletre található a településtől. Dédestapolcsány az alábbi falvakkal határos: Nekézseny, Uppony, Bánhorváti, Mályinka, Tardona és Nagyvisnyó. Szilvásvárad is mindössze 12 km-re , de Eger, Aggtelek, Jósvafő, valamint Miskolc is elérhető távolságra található.

Története

A község várjobbágyok lakta falu volt, nevét egy Dedus nevű várjobbágytól az 1221-ben és 1230-ban (oklevelekben említett) Dedus nevű ősétől kapta. 1950-ben Dédes és Bántapolcsány egyesítésével született meg Dédestapolcsány. A Bükk hegyeitől övezve, gyönyörű környezetben áll a Dédesi vár, amely mára már csak várrom. 1254-ben már létezett a vár, melyet Ernye bán építetett. Károly Róbert gyakran látogatta fényes kiséretével bölényvadászat alkamával. Nem egyszer sietett ide a visegrádi udvarból Cillei Borbála, Zsigmond király hitvese, akinek 1424-ben adományozta a várat a király. Tombol az élet Dédes várában. Lovagi tornák vigalmai, s országra szóló dús lakomák. Később a vár a Palóczy, majd a Perényi család birtokába kerül.1567. április 2.-án Hasszán temesvári basa megostromoltatta a várat. A vár kapitány ekkor Bárius István volt, aki a török sereg ellen 15 napon át védelmezte a várat. Mivel azonban a túlerővel nem bírt, így felrobbantatta a várat. Megtorlásul Hasszán basa leromboltatta a várat, amely többé nem is épült fel. Bántapolcsány első említése a 14. századból maradt fenn.

Látnivalók

Dédestapolcsány Dédes és Bántapolcsány összenövésével jött létre. Az oklevelek Dédest 1221-ben említik először. Határában már 1247-ben kezdetleges vasolvasztás folyt. A XIV. században kőtemploma volt, a XV. században mezőváros (oppidum). Dédes várának eleste után a török súlyos adókkal sanyargatott. Tapolcsány (Bántapolcsány) a XIV. században dédesi várbirtok volt.
A két község határában a XVIII. század végén, a XIX. század elején a Bán-patak mellett tótkemencék (vasolvasztók) és vasverők (hámorok) dolgoztak, a patakon még a II. világháború előtt is vízimalmok őröltek.
A település 1950-ben nyerte el mai formáját, amikor két község, Dédes és Bántapolcsány egyesült. Dédestapolcsány - 1924. évtől kezdve - vásártartási joggal rendelkezik, így - a hagyományoknak megfelelően, minden évben - május és szeptember 3. hétfőjén rendezik meg az országos hírű "Dédesi Vásár"-t.

 • Lázbérci Tájvédelmi Körzet

A több mint 8 ezer hektáros Lázbérci Tájvédelmi Körzet létét elsősorban a víztározónak köszönheti. A terület nemcsak értékes, de gyönyörű látványt is nyújt a hegyek közé beékelődött vízfelület.
Helyszín: Dédestapolcsány, külterület

 • Lázbérci-víztározó

A Lázbérci-Tájvédelmi Körzet legértékesebb, és a vízminőség megőrzése miatt szigorúan védett része a festői fekvésű, hegyekkel övezett mesterséges tó.
Helyszín: Dédestapolcsány, külterület

 • Ostrea geológiai tanösvény

Az Ostrea geológiai bemutatóhely és a 2 km hosszú tanösvény felfedezésével az idelátogatók megismerhetik a földtörténeti harmadkor geológiai jelenét és múltját.
Helyszín: Dédestapolcsány, külterület

 • Szalamandra tanösvény

A tanösvény a Lázbérci-víztározó partján, a régi országúton kezdődik, hossza 6 km. Először sík területen halad, majd az erdei úton lassan emelkedik, a szintkülönbség kb. 200 m. A tanösvény jele sárga-fekete sáv. Állomásai: 1. Festékbánya 2. Lipóc-völgy 3. Kakasmesszi-állás 4. Megállóhely 5. Eszkala-tető
Helyszín: Dédestapolcsány, külterület

 • Keménycserép-gyűjtemény

Dr. Kiss Miklós dédestapolcsányi állatorvos keménycserép-gyűjteménye kb. 2 ezer darabból áll, de érdeklődése - és így a lakásán berendezett tárlat - kiterjed a paraszti élet tárgyi emlékeire is.
Cím: Dédestapolcsány, Petőfi u. 14.

 • Kézművesház

Az egyik kiállítóhelyiségben egy régi kovácsműhelyt rendeztek be, a másikban pedig a szövés technikáját sajátíthatják el az érdeklődők, illetve megtekinthetik az itt készült népi textíliákat.
Cím: Dédestapolcsány, Petőfi u. 24.

 • Hősi emlékmű

Az 1994 őszén felavatott turulmadaras emlékmű a két világháború hőseinek állít emléket.
Helyszín: Dédestapolcsány, Hunyady u.

 • Református templom

A templom falán a szürke olajfesték XVII. század második felében készített, tulipán és rózsa mintás templombelsőt takar. Festett famennyezetes templom.
Cím: Dédestapolcsány, Bem u. 1.

 • Református templom

Dédes már 1576-ban protestáns volt, késő barokk temploma viszont csak a XVIII. század végén épült, tornya még későbbi. A korábbi templom kazettás mennyezetéből egy kazettát őriznek az ajtó felett.
Cím: Dédestapolcsány, Ady Endre u. 6.

 • Római katolikus templom (Szent György vértanú)

A katolikus templomot 1819-21-ben építették a község feletti sziklára. A hagyomány szerint itt volt a pálos rendi kolostor, melyet valószínűleg a reformáció idején romboltak le.
Cím: Dédestapolcsány, Hunyadi u. 70.

 • Serényi-kastély

Az 1903-ban, eklektikus stílusban épült kastély valaha a Serényiek nyaralója volt.
Cím: Dédestapolcsány, Dózsa Gy. u. 21.

 • Lajos Árpád síremléke

A dédesi temetőben látható Lajos Árpád néprajzkutató-muzeológus síremléke.
Helyszín: Dédestapolcsány, Dédesi temető

 • Dédesi várrom

Gyönyörű környezetben, egy csonkakúpszerű, 579 méter magas mészkőszirten állnak a dédesi vár XIV. századi gótikus romjai. Köztük a torony 9-10 m-es maradványai és egy víztároló medence látható.
Helyszín: Dédestapolcsány, külterület

Program

 • Dédesi Nemzetiségi Fesztivál

Minden év szeptember hónapjában kerül megrendezésre a háromnapos programsorozat.

Turizmus

Dédestapolcsányban egyre többen foglalkoznak szállás, szálláshelyek kiadásával. Megtalálhatók az un. kulcsosházak, magánszálláshelyek és vendégházak a falusi turizmus keretein belül, de ezeken kívül fogadó és panzió is van a településen.


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!