3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Eger a frdvros

Eger a frdvros

Eger már a 15. században rendelkezett saját fürdvel: A karthauzi szerzetesek fürdházakat építettek a városban fellelhet termálforrások felé, ahol a fakádban való fürdés mellett a gzfürd is igen kedvelt volt. Az oszmán uralom idején az "ilidzsa" és a "kaplidzsa" is (a termálfürd két török változata) nagy sikernek örvendett, ahol nemcsak a test, hanem a lélek is felfrissülhetett. A törökök kivonulása után a 19. század közepén ismét divatba jött Egerben a gyógykúra.

  • Az egri termálfürd

Az egri termálfürdt a 16. században a törökfürd mellé építették. Ezen a vidéken ez az egyetlen olyan magyarországi gyógyfürd, amely a város szívében helyezkedik el. Az egész Európában ismert egri termálfürd 5 hektárnyi területen terül el. A vidéken található hét medencét a környéken felszínre tör termálforrások táplálják. Már a törökök is felfedezték az itteni vizek kedvez hatását.
    A fürd medencéiben enyhén radioaktív, 28 fokos víz található, melynek forrásai a fürd környékérl, az ottani területrl ered. A másik kéntartalmú, kalcium-hidrogén-karbonátot tartalmazó 47 fokos gyógyvizet Eger külterületérl vezetik csöveken keresztül a fürdbe. Mindkét gyógyvíz elssorban a reumás betegségek kezelésében játszik fontos szerepet. Egyedülálló a nagy medence vízellátása: egy természetes kavicsrétegen keresztül tör felszínre a radont tartalmazó termálforrás, amit hideg víz hozzáadásával 28 fokra htenek. A medence fokozatosan mélyül, tehát kitnen alkalmas úszásra és vízi játékokra.
    Eger különlegessége a masszázsfürd, ahol egyedi élményben lehet részük azoknak, akik a vízesésbl kiöml víz gyógyító hatását szeretnék kipróbálni.
    A fürd kivételes klímájának köszönheti sajátos növényvilágát. Említésre méltóak a gyönyör szép mediterrán növények és fakülönlegességek, a trópusi vízinövények, a több százéves platánfák, mamutfenyk és ciprusfák. A vendégek - amíg a vízben gyógyulnak, kipihenik magukat - megcsodálhatják a gránátalmát, a virginiai mocsári ciprust valamint a magnóliát.
    A fürd látványos fejlesztése a '90-es évek közepén kezddött el. 1997-ben adták át a kifeszített víztükrös úszómedencét, ami mindenekeltt a vízi sportok kedvelinek vágyait elégíti ki.
    Az ötödik medencénél kezdd és egészen az úszómedencéig tartó 50 méteres területet elssorban a fiatalok és az élményekre vágyakozók igényei szerint alakították ki.
    2002-ben vehették birtokukba a gyerekek a "vízi várat", ami vízi kapuval, vízeséssel, pezsgfürdvel és csobogóval is el van látva. A medence kiépítése során a kisgyermekekre is figyelmet fordítottak. A szülk szemmel tarthatják a kis csöppségeket és a sekély vízben együtt élvezhetik a fürdzés örömeit.
    A felnttek egy fedett és nyitott élménymedencében élvezhetik a víz által nyújtott 14 féle szórakozási és felfrissülési lehetséget.
    Az építés során különös figyelmet fordítottak a 400 személynek helyet adó öltözépület kialakítására és kényelmére, valamint az Érsekkert (a város "tüdeje") felli bejáratot is megnyitották.
    A fürd szépségét ersíti a díszített medence, amelynek közepén egy ismeretlen alkotó távol-keleti szépséget idéz szökkútja található, ami körül egész évben virágzó trópusi vízinövények díszelegnek.
    Hogy az idjárás változatosságának is ellenálljon, 2005-ben a negyedik gyógymedencét részben befedték.
    A fürd nyáron a kultúrának is teret enged. Az állandó sport- és szabadids programok mellett a vendégek szórakoztatására több fesztivált is szerveznek.
    A régi ún. kerti ház ad helyet a szaunával, szoláriummal és pezsgfürdvel is ellátott új Wellness központnak.

  • Az egri törökfürd

A fürdt 1610-1617 között építették az Egert ostromló törökök. Az épület központi része a 17. századból származik és Arnaut pasa meleg viz fürdjeként, "ilidzsá"-jaként szolgált. Az újbóli felújítások meghagyták a fürd török jellegét, mint például a nyolcszöglet medence, ami felett egy aranykupola található, a nyeregív formájú szürkészöld kerámia falburkolat, az oldalról bejöv, a kerek üvegeken megtör fény hamisítatlan "ilidzsa"-hatást varázsol az épületben.
    A törökfürd vize átlagos hmérséklet, 31-32 fokos, így azok is igénybe vehetik, akik magas vérnyomással vagy keringési betegséggel küszködnek.
    A központi medencén kívül található még két hasonló összeállítású medence, két 35 fokos medence valamint egy súlyfürd is, ami az orvosi kezelésre szorulóknak áll rendelkezésére.
    Orvosi felügyelet mellett masszázskezelést, vízsugármasszázst és iszappakolást végeznek, Hévízrl hozott iszappal.
    A fürdben végzett kezelések: Ízületek gyulladásos elváltozásai, gerincoszlopi fájdalmak, szövetkopás általi elváltozások valamint az anyagcsere-betegségek szövetre és csontra kifejtett hatásai esetében ajánlottak.
    A fürd hatékonyságát vízének egyedülálló összetételének köszönheti. Vizsgálatok igazolták, hogy fürdzés közben növekszik a szervezet endorfin termelése, aminek ezért kitn fájdalomcsillapító hatása van. A langyos víz a forrással felszínre tör gázok hatása miatt állandóan csobog, és álmosítólag hat. Az épület szürkészöld falairól és a kupoláról visszaverd aranyszín fény nyugtató hatással van a betegekre.
    Hétköznap a betegek, hétvégén pedig a turisták vehetik igénybe a gyógyfürdt.

  • Szent József gyógypark

A törökfürd eltti területen alakították ki a Szent József gyógyparkot. Nevét az ott található Szent József ivókútról kapta. A kutat az azonos nev forrás táplálja. Szomjoltó, frissít vizét bárki megkóstolhatja. A téren egy szökkút, egy mesterséges vízesés és a mosón szobra látható, ami Oláh Szilveszter alkotása. A szobor a múltat jelképezi, amikor is az egri nk a feltör forrásvizet ruhák mosására használták.

  • Bitskey Aladár uszoda

A Bitskey Aladár uszoda a "sport katedrálisa" megtisztel jelzt kapta. Az uszodát Makovecz Imre tervezte és 1998-2000 között épült.    Bitskey Aladár kiemelked sportbéli eredményei és évtizedes úszásoktatásai elismeréséül az építtet, a város önkormányzata Bitskey Aladárról nevezte el az uszodát, aki egri származása mellett az úszó Európa bajnokság második helyezettje volt.
    A híres építész, Makovecz Imre által tervezett uszoda egy gyönyör, maradandó építmény, ami a belföldi eseményeken túl nemzetközi versenyek színvonalas megrendezésére is alkalmas.
    Az uszodacsarnok alapterülete 5080 m2, magassága egy kilencemeletes házzal verseng. A kupola magassága 24,5 méteres. A nagy medence 8 darab 50 méteres pályával rendelkezik és 220 cm mély. Az úszásoktatás a város fiataljai számára egy kisebb medencében történik.
    Az uszoda Wellness szolgáltatásai: szauna, pezsgfürd, masszázs.
    A vízilabda Eger város sportéletében mindig is jelents szerepet játszott. Sok év után Eger ismét nemzetközileg is elismert férfi vízilabdacsapattal rendelkezik.

  • Bárány uszoda

    Az els szabad ég alatti uszoda 1856-ban készült, ennek a helyén épült meg 1925-ben a mai Bárány uszoda. Az uszoda ünnepélyes megnyitóján nemzetközi úszóversenyt is rendeztek. Jelenleg kizárólag az ifjú újoncok veszik igénybe.  
  • Az Érsekkert, a város "tüdeje"

A park, egy korai francia minta alapján kialakított vadaskertbl vált püspöki díszparkká. Eszterházy Károly püspöksége idején egy kfal vette körül, és egy szép kovácsoltvas kapun keresztül lehetett belépni a kertbe. Szmrecsányi érsek ajándékozta el 1919-ben ezt a közel 12 hektáros területet.
    Ma már mindenki kipihenheti magát a város "tüdejének" nevezett, gondosan ápolt kertben, a több száz éves platánfák árnyékában, valamint bárki megcsodálhatja a szökkutat is.
    A park délnyugati részén különböz sportlétesítmények, teniszpályák, egy stadion és a Kemény Ferenc körcsarnok kapott helyet.

Egerszalók:

A gyógyforrás által létrejött mészdomb

Egertl 7 km-re északra helyezkedik el Egerszalók a Mátra- és a Bükk-hegység között. Összehasonlíthatatlan szépség természeti képzdményei, termálforrásai, méhkaptárkövei, riolittufa pincéi, barlangházai, horgász tava, erdeje és kulturális értékei rengeteg lehetséget biztosítanak az aktív pihenésre.
    Egerszalókon található egyik legfiatalabb gyógyfürdnk, melyet a környék határán két gejzírként felszínre tör gyógyforrás 68°C-os vízzel látja el. Egyre többen látogatják fel a helyet, hogy részesedjenek a lezúduló víz felfrissít hatásában.
    A feltör vizet érelmeszesedés, ízületi és reumás fájdalmak kezelésére, valamint balesetek utókezelésére, mozgásszervi betegségekre, mtétekkor használják. Ivókúra formájában túlsúly, epebetegségek és gyomorfájdalmak kezelésére alkalmas.
    Az elfolyó gyógyvíz egy folyamatosan növekv dombot hozott létre. Hasonló természeti képzdménnyel Törökország ázsiai részén találkozhatunk, Pamukkale-ban. Így Eger és a kis török város egymásra talált, és partnervárosi szerzdést írt alá egymással.
    Egerszalók kincse a jövben fogja igazi értékeit megmutatni. Az egyre növekv hófehér mészdomb lábainál a környék legnagyobb befektetésével gyógyhotelek, fürdkomplexumok valamint kellemes szabadids tevékenységek helyéül szolgáló létesítmények épültek.


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!