3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Egri sta

Egri sta

 • Líceum

Kezdjük városnéz sétánkat az Eszterházy téren. Itt található a késbarokk stílusban épült Líceum tekintélyes épülete, melyet a 18. század végén egyetem céljából építtetett Eszterházy Károly püspök, s ahol ma fiskola mködik. A Líceum els emeletén tekinthet meg az országszerte híres egyházmegyei könyvtár, ahol számos régi kódex, kézirat, s a Magyarországon fellelhet egyetlen eredeti Mozart-levél is látható. Az épület tornyában a Csillagászati Múzeum és a periszkóp megtekintése mellett természettudományos kisérleteket is végezhetünk a "varázstoronyban". Líceum: Fegyházmegyei Könyvtár és Specula Csillagvizsgáló, Eger, Eszterházy tér 1.

 • Bazilika

Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerinte 1831-1836 között épült Pyrker érsek megrendelésére. A Bazilika orgonáját a 19. század végén a salzburgi Moser cég szállította. Fszezonban (május 15. - október 15.) mindennap a déli órákban orgonabemutatót hallhatnak az ide betér érdekldk. (Hétftl szombatig 11.30-12.00, vasárnap 12.45-13.15).

 • Kispréposti Palota

Sétáljunk át a Kossuth Lajos utcán, amely Eger barokk memlékekben leggazdagabb utcája! Érdemes az épületek küls homlokzatát és a kovácsoltvas díszítelemeket jobban megcsodálni. A Kossuth utca 4. szám alatt látható a Kispréposti palota rokokó épülete. Ha idnk engedi, sétáljunk el a Hatvani kapu térig, ahol a Gárdonyi Géza Színház épületét találjuk. A fhomlokzatán Eger és Heves megye címerét láthatjuk.

 • Fazola kapu

Sétáljunk vissza az Egészségház utcán keresztl a Kossuth Lajos utcára! Bal oldalon láthatjuk a Ferencesek templomát, jobb oldalon a Nagypréposti palotát. A Kossuth Lajos utca 9. szám alatt áll a megyeháza épülete, ahol Fazola Henrik egyedülállóan szép kovácsoltvas kapuit tekinthetjük meg. Az udvarban, a volt börtönépületben Heves megye sporttörténetének kiállítása kapott helyet.

 • Érsekkert

A Klapka György utcán haladva jutunk el az Érsekkerthez. A mintegy 22 hold kiterjedés parkot Eszterházy püspök idejében építették, a közepén található szökkutat 2000-ben avatták fel. A francia parképít mvészet hagyományait rz park 1919 óta közkert. Délnyugati sarkában futball- és teniszpályákat, valamint a stadiont találjuk.

 • Termál- és élményfürd

A patakparton sétálva visszaérkezünk a Klapka utcára. A Petfi téren találjuk az Egri Termál- és Élményfürdt. A melegvizes strand hat szabadtéri és egy részben fedett medencével várja a látogatókat. Egert 1976-ban országos jelentség gyógyhellyé nyílvánították. A természetes forrásokból naponta több ezer köbméter víz tör el. A termálfürdö mellett találjuk a Török fürdt, melyet átalakítása után a nagyközönség eltt is nyitva lesz. Ha egy kicsit tovább sétálunk, a Frank Tivadar utcán láthatjuk a Bitskey Aladár olimpikonról elnevezett fedett uszodát, melynek tervezje Makovecz Imre.

 • Egri vár

A Kossuth Lajos utca a Dózsa György térre vezet, ahol már látható a vár bejárata. A várban a Dobó István Vármúzeum, a Kazamaták, a Hsök terme, a történeti és idszakos kiállítás (a Gótikus Palotában), a Képtár, a Romkert, Gárdonyi Géza sírja, az Ispotály pince, a Panoptikum, az Éremverde kínál változatos idtltést gyerekeknek, felntteknek egyaránt. A belépjegyek váltásakor tárlatvezetés kérhet több nyelven. A felújított Dobó-bástya (külön belépvel látogatható), két alsó szintjén idszakos kiállításokat rendeznek. A Vár északi (vagy hátsó) bejáratától ötven méterre tekinthet meg az Egri csillagok regény írójának, Gárdonyi Gézának az emlékháza. Sétáljunk vissza a vár déli vagy fbejáratához! Innen a Dobó utcán keresztül jutunk el a Minarethez.

 • Minaret

A Minaret Európa legészakibb török korból származó építménye, amely tizennégy szög alaprajzú és negyven méter magas. A faragott homokkbl épült torony viszonylag jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Magas törzsén belül kilencvenhét csigalépcsfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez. A csodálatos panorámáért érdemes megkzdeni a csigalépcskkel! A Gerl Mátyás utcán keresztül sétáljunk el a Dobó térig!

 • Dobó tér

A Dobó tér a város ftere. A téren álló szobrok az 1552-es török túlervel szembeni dicsséges gyzelemnek állítanak emléket. A vár alatt Dobó István várkapitány szobrát, a Városháza eltt pedik a Végvári harcosok szoborcsoportját láthatjuk. 1552 fényes csillag volt Eger történelmében. Dobó István várkapitány alig kétezer emberrel vette fel a harcot az oszmán seregek ellen. Bátor kitartásuknak köszönhet, hogy a közel negyven napos küzdelem után a törökök visszavonultak. A következ ostromban 1596-ban elfoglalták a várat és kilencvenegy évig a város urai voltak. A teret szegélyez Eger-patak többször okozott árvizet. Egyes feltételezések szerint a város a nevét a patak mellett még ma is honos éger fáról kapta.

 • Minorita templom

A Dobó téren emelkedik Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsvel rendelkez barokk temploma, a Minorita templom. Minden nap 11.00, 15.00 és 18.00-kor harangjáték hallható a templomból. Ha szemben állunk a templommal jobbra található a városháza eklektikus épülete.

 • Rác templom

A Széchenyi utca északi végén egy kis dombon áll a különleges atmoszférával rendelkez Görögkeleti Szerb templom. Egykori plébániaházában ma Vitkovits Mihály szerb költ emlékszobája és Kepes György fénymvész kiállítása tekinthet meg. Kepes György a vizuális mvészetek XX. századi történetének kiemelked fontosságú képviselje. A kiállításon több mint 200 mve (festmények, fotók, fotogramok, tervek, vázlatok) mutatja be sokrét életmvét, melyet gazdag dokumentációs anyag egészít ki. Sétáljunk vissza a Széchenyi utcán a belvárosba! Útközben betérhetünk hazánk egyetlen Tzoltó-múzeumába is.

 • Ciszterek temploma

A Széchenyi utca 15. szám alatt található a Ciszterek temploma, a Szent Bernát templom. Az utca másik oldalán álló klasszicista épület a Mvészetek háza, amely számos kulturális rendezvény helyszíne. A sétáló futcán a vendégeket sok-sok söröz és cukrászda-terasz csalogatja, amelyek valamelyikén érdemes egy kicsit megpihenni.

 • Érseki palota

A Széchenyi utca 5. szám alatt található az Érseki palota. Az Egri Fegyházmegye 1804-ben kapott érseki rangot. Az épületben található az Érseki Gyjteményi Központ kiállítása, ahol értékes egyházi kincseket riznek. A kiállított tárgyak a 18. és 19. század ötvös- és textilmvészetének remekei: szentségtartók, kelyhek, ereklyetartók, miseruhák, palástok. Különösen értékesek az Erddy Gábor egri püspök személyéhez kapcsolódó tárgyak, amelyeket Mária Teréziától kapott ajándékba. A palást, amely ugyancsak a királyn ajándéka volt, arról nevezetes, hogy az ajándékozót abban koronázták királynvé.

 • Szépasszony-völgy

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fzdik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a "Szépasszony" az svallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennje. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földmvesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelmen a név eredete, mint ahogy az els pincék építésének ideje sem. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható riolit-tufába vágták, mely kiválóan alakítható. További elnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hmérsékleten tartható az esztend minden szakában. Emellett a pincében él mohák és a nemespenész sajátos atmoszférát teremtenek, elsegítik a bor érleldését, zamatának kialakulását.

 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!