3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Heves megye

Heves megye

Eger - A hevesi Bkk - Dl-Heves s a Tisza-t - Gyngys s a Mtra - Hatvan s krnyke

Heves megye vltozatos, gyakran viharos trtnelmnek tani az ptszeti emlkek, memlk pletek. A vrak, a kastlyok, a templomok a mltat megismerni, tlni vgy vendgeknek nyjtanak ltnivalkat, maradand lmnyeket. Klnsen a kora kzpkor szakrlis ptszete s a barokk kor hagyott gazdag rksget az utkorra.
A npi kultra s ptszet emlkeit gondosan őrzik a kis falvak tjhzai, utci, terei, s laki. Mindenkinek rdemes bejrni e vidk egyedi rtkeit bemutat Palc Utat, rszletesebben is megismerkedni a killtsok, a mzeumok vltozatos - minden korosztly rdeklődst felkeltő -, gyjtemnyeivel. Segtsgkkel megelevenednek e rgi trtnelmi hagyomnyai, emlkei, rgi kori hasznlati s dsztrgyai vagy a modern idők mvszeinek alkotsai.
Heves megye a vendgvr esemnyek egsz sorval kedveskedik vendgeinek egsz vben. Olyan esemnyek ezek, melyek forgatagban n is a program szereplőjv vlik.
Npzenei s nptncfesztivlokon tanulhatja meg a hres magyar csrdst, barokk vacsoraesteken vlogathat a fensges tkek kzl, lovagi viadalon prblhatja ki gyessgt, vagy vidm halszlfőző vetlkedőn bizonythatja gasztronmiai jrtassgt.
A kt trtnelmi borvidk szreti rendezvnyein megismerheti, a hres egri vrs- s a fnom mtraaljai fehrborokat. A szem s a fl gynyrkdtetsre szolglnak a zens fesztivlok, templomi vagy szabadtri hangversenyek, az izgalmas lovas, kerkpros s ms sportesemnyek.
A "termszet szerelmesei", a kristlytiszta levegő, a szemet gynyrkdtető tjak s a csend kedvelői Heves megyben a kirndulsi, trzsi lehetősgek gazdag bősgtlrl vlogathatnak. Haznk legmagasabb cscsai, a mlyből feltrő svnyvizek s a jtkony hegyvidki klma, melyekre a kvncsi vendg a Mtra-hegysgben bukkanhat r. Klnleges termszeti vilg trul az rdeklődő turistk szeme el a Ply-hevesi Pusztk Tjvdelmi Krzetben, ahol fokozottan vdett madrfajok sokasga fszkel.
A Bkk-fennskot krlvevő sziklaszirtek vonulata, a meredek vlgyek, szk vznyelők, rintetlen bkksk, a szmtalan barlang, a gazdag nvny- s llatvilg sok ltogatt vonz e trsgbe. A krnyezeti rtalmaktl mentes, szinte rintetlen Tisza-t hatalmas blei, lefződtt holtgai, szigetei, a gazdag hal- s vadllomny, a vdett madrrezervtum a csendes pihenst s kikapcsoldst knljk.
Ha n valamely hobbi "szerelmese", kedvenc időtőltsről szabadsga, dlse idejn sem kell lemondania! Sőt!
Az vszzados frdőkultra hagyomnyaira npszer gygy- s dlőhelyek pltek. Az erdősgekben a nagyvadak, a dl-hevesi trsgben a vziszrnyasok igretes zskmnnyal csbtjk a vadszokat. A tavakban nagy mret halak lnek. A Tisza-tnl a vzisportok szinte mindegyike kitnő felttelek kztt mvelhető. A Mtrbl a Tisza-thoz vagy onnan a Bkkbe kerkprozni egsz napos programot jelent, ahol a Szalajka-vlgy a hegyikerkprosok paradicsoma. Heves megye a ltenyszts fellegvra, a szilvsvradi Mnesgazdasg s a magnlovastanyk szervezsben egsz vben lehet lovagolni, fogatot hajtani, kocsikzni. Amikor tlen a csillog h fehrre varzsolja a tjat, előkerl a sznk, a slc.

 • Eger

Eger dombokra épülő történelmi hangulatú, sokarcú város, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót. A történelmi múlt dicső tradíciója és romantikája, a korábbi korszakok épületei, a vár, a Bazilika, a templomok, a kovácsoltvas kapuk, a freskók, a múzeum és könyvtár kincsei éppúgy vonzó programot ajánlanak, mint az uszodák és strandok, vagy a környék dombjai, hegyei, völgyei. És mindezt a szépséget és kellemes élményt legjobb együtt egységben áttekinteni és átélni, majd egy-egy gazdag nap tapasztalatait felidézni a nevezetes Szépasszonyvölgy egyik pincéjében a város torok- és lélekmelegítő tiszta borai mellett.
Az év folyamán számos művészeti és gasztronómiai rendezvény, fesztivál gazdagítja a város életét.

Bükki Nemzeti Park

Az ország legnagyobb erdős-, hegyvidéken elterülő parkját 1976-ban alapították.
A hegység természeti értékeit felfedezhetjük gyalog- vagy kerékpártúrával, melynek során egy kis szerencsével a ritka növényfajokat és a gazdag állatvilágot is megismerhetjük. Az erdős nemzeti park minden évszakban más-más arcát mutatja az idelátogatóknak. A park egész évben látogatható a jelzett turistautakon, kivéve a fokozottan védett területeket, ahova csak a Nemzeti Park Igazgatóságának (3300, Eger, Sánc út 6.) engedélyével lehet bemenni.
A hegység peremén várromok helyét jelző nevek sora szól a középkor történelméről (Szarvaskő, Dédes, Gerenna, Ódorvár, stb.). Épségben maradt még a bélapátfalvai Ciszterci monostor temploma.
Ipari emlékek: Az ómassai vashámor, az erdei vasútvonalak (Felsőtárkány, Lillafüred, Szalajka-völgy), a bükkszentkereszti üveghuták és helyenként még ma is üzemelő faszénégető, mészégető kemencék.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lillafüreden, a Szent István-cseppkő és az Anna mésztufa barlang várja a látogatókat, a Hór-völgyben az Oszla tájház helytörténeti gyűjteménye mutatja be a nemzeti park természeti és kulturális értékeit.  

 • Szilvásvárad

Szilvásvárad a Bükk-hegység nyugati oldalán, 345 méteres tengerszint feletti magasságban található. Műemlékei közül kiemelkedő a hófehér kerek református templom, melyet 1825 körül építettek klasszicista stílusban. Povolni Ferenc tervei alapján.
A Lipicai Múzeumban (Park út 8.) a lipicai ló történetét ismerhetjük meg.
A Szalajka-völgy egész évben látogatható, gazdag növény- és állatvilágáról híres. A falu központjából a völgyön keresztül kisvasúttal lehet eljutni a Fátyol vízesésig. Innen rövid sétával érhetjük el az Istállóskői ősemberbarlangot. Visszafelé akár sétálhatunk is, a pisztrángos tavak, a Szabadtéri Erdei Múzeum és az Erdészeti Múzeum megér egy kis gyaloglást.

 • Istenmezeje

Heves megye észak-nyugati csücskében a Tarna patak mentén fekszik, ahol a "Noé szőlőskertjének" nevezett sziklaképződményt találjuk. A legenda szerint Jézus és Péter apostól séta közben megszomjaztak és szomjuk csillapítására az ott gyümölcsöt szedő asszonyoktól szőlőt kértek. Azok azonban megtagadták a kérést, ezért Jézus kővé változtatta a gyümölcsöt.  

 • Szarvaskő

Szarvaskő festői környezetben fekszik, ahol a várromra felkapaszkodva pihenés közben gyönyörködhet az arra járó a táj szépségében.  

 • Bélapátfalva

Egertől körülbelül 23 km-re fekszik, nevét a Bél nemzetségről kapta. Itt, a Bélkő lábánál található hazánk egyik épségben megmaradt románkori temploma, melyet 1232-ben II. Kilit egri püspök a ciszterci szerzeteseknek alapított. A román stílusú építészeti remeket a 14.-15. században alakították gótikus stílusúvá. Az apátság berendezése barokk stílusú. Az épület mellett az egykori kolostor feltárt romja is megtalálhatók.  

 • Egerszalók

Egerszalók legnagyobb vonzereje a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás és a lefolyó gyógyvíz által létrehozott sódomb. A forrást 1961-ben fedezték fel: Olajat kerestek, a várakozásokkal ellentétben azonban 69°C-os termálvíz tört fel a mélyből. A lefolyó víz nyomán dombocskák keletkeztek, melyeken fehér, néhol sárga, szürke vagy vörös kőzet vált ki. A forrásvíz nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos hévíz.
A már korábban is működő fürdő helyén 2006 őszétől megváltoztak a fürdőzés körülményei. Az egyedi turisztikai vonzerővel bíró, világszínvonalú Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő 16 kül- és beltéri medencével, 1900 négyzetméteres vízfelülettel várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat. A víz csontsérülések utókezelésére, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló.
A falu határában kaptárkövek és riolittufába vágott barlanglakások találhatók. A pincékben a falusi gazdág finom borokkal várják a vendégeket.
Aki a fürdőzés helyett a horgászatot választja, annak az itt található remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

 • Verpelét

Verpeléten, a Kossuth út 54. szám alatt egy egykori, restaurált kovácsműhely található, ahol a legenda szerint még Mátyás király is megpatkoltatta a lovait egykoron. A kulcsot a gondnoktól lehet elkérni a műhely mögötti házban.

 • Feldebrő

Feldebrő a megye közepén, a Mátra lábánál fekvő ősi magyar település. Temploma valószínűleg Szent István korában, vagy közvetlenül halála után épült. Feltehetően Aba Sámuel nádorispán, majd király építtette nemzetsége kolostortemplomának és temetkezési helyének. Az ő földi maradványait is itt, az altemplomban helyezték el, majd néhány év múlva elvitték. Az altemplomban, az Európában mennyiségében egyedülálló 11. századi freskómaradványok bibliai jeleneteket ábrázolnak.

 • Kisnána

Kisnánán a Kompolti-család egykori várának romjai állnak, ahol később banditák is tanyáztak. A vár a 16. században indult pusztulásnak, de ma is állnak: az öregtorony, a kaputorony, valamint a várfalak és a gótikus templomtorony, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.

 • Sirok

Sirok fölé emelkedő, természetvédelmi területhez tartozó Várhegy tetején egy várrom áll, amely kedvelt kirándulóhely, hiszen innen pompás kilátás nyílik a Mátra és a Bükk vonulataira.
Ezen a településen, elsősorban a Széchenyi utcában, barlanglakásokat is találunk, melyek a régmúltat idézik.

 • Recsk

Recsken egy tipikus, mátravidéki berendezett parasztházat tekinthetnek meg a látogatók (Kossuth út 118.)
A község történetének egyik legszomorúbb időszakát az 1950-es évek elején élte meg. 1950 és 1953 között ugyanis az Államvédelmi Hatóság kényszermunkatábort működtetett a településen, amit a szovjet "gulag" mintájára hoztak létre. Ez a Rákosi diktatúra szigorúan titkos létesítménye volt. A tábor, melynek helyén ma a Nemzeti Emlékpark- Recski Kényszermunka Haláltábor 1950-53 -működik, Nagy Imre miniszterelnök számoltatta fel.

 • Bükkszék

Bükkszék gyönyörű természeti környezettel kis üdülőfalu, a Mátra hegység északi részén fekszik. A Mátra és a közeli városok, mint Gyöngyös és Eger számos izgalmas kirándulást és programot kínálnak. Savanyú gyógyvize, a Salvus itthon és külföldön is híres a gyomor- és bélrendszeri panaszokra gyakorolt pozitív hatásáról.

 • Felsőtárkány

Egertől 10 kilométerre fekvő falu, mely évszázadokon keresztül kedvelt pihenőhelye volt az egri püspököknek és vendégeiknek. A környező hegy csúcsairól csodálatos kilátás nyílik a környékre. Erdei kisvasúttal közelithető meg a Stimecz-ház, ahonnan a kijelölt túraútvonalakat követve érhetők el a Vöröskő és az Imókő időszakos források, a Bükk romantikus tájai. A faluban pihenőpark is található, valamint kerékpárút, amin Egerbe is eljuthatnak a vállalkozókedvű vendégek.
Katolikus, később barokk stílusú plébániatemplomát Esterházy püspök építtette Franc József egri kézműmesterrel.
A tónáltalálható a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontja, ahol egy kiállítás és információs anyagok segítségével tájékozódhatunk a Bükk élővilágáról.

 • Noszvaj

Noszvajon egy módos gazda házát tekinthetjük meg (Deák Ferenc út 40.)
A Dobó út 10. szám alatt Magyarország legkisebb restaurált, rendben tartott barokk kastélyát láthatjuk, a De la Motte kastélyt, melyhez egy három és fél hektáros angol kert is tartozik. A kastély megtekintése után itt is tehetünk egy kis sétát.
Pihenésre kiválóan alkalmas a síkfőkúti tó, melyen csónakázni és vízibiciklizni is lehet. A tó körül tűzrakóhelyeket is találunk, ahol bográcsozhatunk, vagy akár szalonnát is süthetünk, de büfét és éttermet is találunk itt.

Mátra-hegysg

Hazánk legmagasabb hegysége a Mátra. Az Alföldről szőlőérlelő déli lejtőit, észak felől pedig vadregényes, betyárok járta hegyvidékét csodálhatjuk meg. Érdemes azonban alaposabb sétákat tennünk a meredek csúcsokon és a patakvölgyekben. A hegységet formáló vulkáni működés nyomán feltörő források, csevicék vize és a különleges tiszta levegő, a sok napsütés testi-lelki bajaink gyógyítója lehet. Minden évszakban új és új oldaláról ismerhetjük meg a Mátra erdeit. A völgyekben meghúzódó településeken hangulatos szálláshelyek, tájjellegű ételek várják a fáradt vándort.

 • Kékestető

Kékestető 1014 méter magasságban fekszik, ez hazánk legmagasabb pontja. Akik szeretik a szép környezetet, szeretnek túrázni, itt kellemesen eltölthetnek néhány órát, akár napokat is.
Télen a síelni vágyóknak is megfelelő kikapcsolódási lehetőséget kínál ez a vidék.
A Tv toronyban kilátó is működik, melyre ha felkapaszkodunk, igazán Magyarország tetején érezhetjük magunkat.

 • Mátrafüred

Mátrafüreden a Pálosvörösmarti út 2. szám út a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás található. A különböző ünnepi és hétköznapi viseleteket 29 babán láthatjuk. A palóc népművészet legszebb alkotásának megtekintése után, aki kedvet érez hozzá, a fonást és a szövést is kipróbálhatja.

 • Mátraderecske

Több, mint hatszáz éves palóc település a Mátra északi lábánál. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely.
A Népművészeti Házban (Deák Ferenc út 1.) megcsodálhatóak az itt alkotó népi iparművészek által tervezett és elkészített termékek. A vendégek személyesen is láthatják, valamint kipróbálhatják a szövési folyamatot. A mintaboltban ezek az alkotások, valamint a Háziipar által készített termékek meg is vásárolhatóak. Egy külön épületrészben láthatóak a hagyományos textíliák és a régi használati tárgyak, valamint Gy. Kamarás Kata népi iparművész kerámia szoborcsoportja.
A Palóc Udvar és Tájház (Bem. J. u. 3.) bemutatja a palócság múltját, használati tárgyait, ünnepi és viseltes textíliáit, a kenderfeldolgozás minden kellékét, a gazdasági udvar szerszámait.
Programjai között szerepel a palóc konyhában a palóc ételek főzésének, sütésének bemutatása hagyományosan, kóstolással.
A Kanázsvár szabadon látogatható várrom, amely a XIII. században őrtoronyként funkcionált. Megközelíthető a három-hányási tanya felől.
A Mátraderecske területén átfutó vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből a széndioxid gáz szivárog. Ezt a viszonylag alacsony hőfokú, sok széndioxidot tartalmazú vulkáni kigőzölgést a geológusok mofettának nevezik. E természeti jelenség hazánkban egyedülálló. Az emberek több száz éve fürdőszerűen használják a széndioxid gázt, annak kellemes, melegítő, és bizonyos betegségi állapotoknál gyógyító hatása miatt. A gyógygáz kiválóan alkalmas a szív- és perifériás verőérbetegségek, magas vérnyomás, cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, izületi kopás, csontritkulás esetén. A kezelések kúraszerűen történnek.

 • Gyöngyös

Ez a 35 ezer fős város, a Mátra fővárosa és egyben a kapuja is. Csodálatos természeti környezetben fekszik, tehát nem csak művelődéstörténeti, esetenként egyedülálló értékei vonzóak, hanem a gyönyörű környezet is. Központja a Fő tér, mely mai formáját 2000-ben, az újjáépítés után nyerte el.
A Mátra Múzeum Gyöngyösön a Kossuth u. 40. szám alatt található, az egykori Orczy-kastély gyönyörű épületében. A 18. század végén barokk stílusban emelt, majd klasszicistává átépített épületet 2005-ben kezdték el teljes körűen felújítani. A munkának köszönhetően egyes épület-részek ismét az eredeti barokk forma szerint lesznek majd láthatóak és látogathatóak azokkal az eredeti barokk freskókkal együtt, melyek a felújítási munkák kezdetekor kerültek napvilágra.
Az egykori Orczy-kastélyban a Mátra Múzeum vadászati, helytörténeti és természettudományos kiállításokkal várja a látogatókat, emellett továbbra is megtekinthető lesz a Magyarországon egyedülálló teljes mamut csontváz.
A múzeum természettudományi kiállítása tovább gazdagodik és kertje is megszépül.
A Szent Bertalan Plébániatemplom kincstára Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely az Almássy-házban található. Ötvös tárgyakat, képeket, könyveket, szobrokat és mise-ruhákat láthatunk. Érdekes, hogy 1806 és 1809 között három alkalommal őrizték itt a magyar koronát.
A Gyöngyösön található ferences rend Műemléki Könyvtára több okból is különleges. A rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az országban egyetlen eredeti helyén maradt kolostori könyvtár - Pannonhalmán kívűl. A könyvek, melyekből sok esetben csak egyetlen példány maradt fenn, fantasztikus értékeket képviselnek. A második világháború után a szerzetesek befalazták a legértékesebb példányokat, hogy átmentsék azokat a jövő számára. A titkos rejtekhelyet véletlenül találták meg, egy átépítés során. A múzeumban nemcsak a könyvek, hanem a tárolásukra szolgáló szekrények is eredetiek. Érdekes módon a szekrények üvegajtajai is megmaradtak. A könyvtár előterében egy, a ferences rend életét bemutató kiállítást is találunk.
A Városi Könyvtár épületében, azaz a Fő tér 10.-ben találjuk a Hermann Lipót Állandó Kiállítást. Itt a Kossuth-díjas festőművész városra hagyományozott teljes életműve tekinthető meg.
Kérdéseinkkel a Tourinform gyöngyösi irodájának munkatársaihoz fordulhatunk, ahol nemcsak információkat és prospektusokat kaphatunk a városról és környékéről, hanem az ott található galériában egy kiállítást is megnézhetünk.

 • Markaz

Markaz és Abasár Gyöngyöstől keletre fekszik. A markazi várat a XIII. században építették, ezért nem csodálkozhatunk azon, ha feljutva már csak néhány falát találjuk állva. A csodálatos panoráma viszont azokat is kárpótolhatja, akik egy valóságos erődre számítottak.
Mielőtt még elhagynánk a települést, érdemes megnézni a Tájházat (Fő út 138.), melynek épülete a 19. század végéből származik, odabent pedig az 1920-1930-as évekre jellemző berendezési tárgyakat, népviseletet és népi gyermekjátékokat találunk.

 • Abasár

Abasáron, a Kapás házban, a vidékre oly jellemző szőlőművelés történetét és eszközeit ismerhetjük meg, valamint 11. századból való sírköveket is láthatunk.
A falu közepén sziklába vájt pincék sorakoznak, melyek a vulkáni talajon érlelt szőlők levét rejtik, amit a szerencsés vándor meg is kóstolhat. Aba Sámuel ezen a vidéken bujdokolt 1044-ben a ménfői csatavesztés után. Feltételezett sírhelye egy pincében, az Aba tér 56-ban található.

 • Gyöngyössolymos

Gyöngyössolymoson egy különleges, magas tornyú, 15. századi templomot tekinthet meg a kedves látogató, melyet a török időkben őrtoronyként használtak.

 • Nagyréde

Gyöngyöstől nyugatra, Nagyrédén egy berendezett Zsellérházat (Erzsébet tér 1.) és egy Falusi Galériát (Kossuth út 1.) találunk. A Falusi Galériában Molnár József 20. századi festő életműkiállítása tekinthető meg.

 • Gyöngyöspata

Gyöngyöspata Gyöngyöstől nyugatra fekvő település. Itt található a 15. században Mátyás király kívánságára épült római katolikus templom, melynek Jessze-fa oltára Európában is egyedülálló műkincs.

 • Parád

Két építészeti remeket is megcsodálhatunk ezen a vidéken, Parádsasváron az egykori Károlyi-kastélyt (ma szálloda: Kastélyhotel Sasvár) és az Ybl Miklós tervei alapján készült parádfürdői Erzsébet királyné Park Hotelt.
Parádon találjuk Asztalos Joachim fafaragó mester kiállítását, melyet eredetileg a mester felesége nyitott meg. A településen találjuk még a Palóc Házat (Sziget út 10.), melynek gazdasági épülete is megmaradt, így hűen be tudja mutatni az egykori palócföldön élt emberek életét.
Itt található az Ilona-völgyi vízesés, mely hazánk három vízesése közül a legmagasabb, kb. 10 méter. A Tőkés-kút táplálta két kisforrásból induló Ilona patak a Marhád és a Cserepes tető meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá. A vízesés függőleges fala egy kb. 60 méter széles katlan vége, amely akkor mutatja igazi szépségét, ha a Sándor-rét irányából közelítjük meg. A 20-30 méter magas bükk óriások, a kavicsként szétszóródott sziklák csodálatos látvánnyal lepik meg a túrázót.

 • Parádfürdő

Parádfürdő gyógy- és ásványvízgyűjteményében (Kossuth út 221.) a Föld 25 országából érkeztek palackozott gyógyvizek, így az idelátogató 350 féle gyógyvizet ismerhet meg.
A Kocsimúzeum, amely az Ybl Miklós tervei alapján épített Cifra Istállóban található (Kossuth út 217.), a magyar kocsizás emlékeit eleveníti fel, hintókat, lovasszánokat és az ezekhez illő ruhákat mutatja be.

 • Hatvan

Heves megye délnyugati kapuja, a Mátraalja középkori vásárút kereszteződésében épült. Az ide érkezőt jellegzetes kisvárosi hangulat fogadja. A város fejlődésében fontos szerepe volt gróf Grassalkovich Antalnak. Az ő nevéhez fűződik a barokk stílusú templom és kastély építése, melynek homlokzatát felújították.
A település életében a Hatvany-család is fontos szerepet játszott, ők támogatták a "szépészeti és közegészségügyi" célok megvalósítását, elősegítették a kulturális élet fellendítését, aminek hatására több nemes művész is megfordult a városban, például Thomas Mann és József Attila.
Sétánk során érdemes betérni a Moldvay Győző Galériába (Hatvanas út 2.), ahol időszaki kiállítások kapnak helyet.
A képművészet iránt érdeklődőknek ajánljuk a Hatvany Lajos Múzeumot és a Grassalkovich Művelődési Központot, ahol képzőművészeti és néprajzi kiállítások tekinthetők meg.
A Delelő úton találjuk az Alkotótábor és Szabadidőközpont Botanikai Bemutatókertet, ahol az idelátogató 120 fát, cserje fajt és fajtát ismerhet meg. Akik a népi kismesterségek, mint például a fazekasság, szövés, bőrmívesség, kosárfonás, hímzés és mézeskalács-készítés iránt érdeklődnek, azoknak lehetősége nyílhat itt, az intézményben ezek tanulására és gyakorlására egyaránt.

 • Boldog

Heves megye délnyugati csücskében találjuk Boldogot, ezt az aranyos kis falut, ahol egy tájházat (Kossuth út 32.) találunk, benne helytörténeti gyűjteménnyel. Amíg a vendég a gondnok elbeszéléseit hallgatja a tárgyak történetéről, eredetéről, a régmúltban érezheti magát, s ha szerencséje van, ennek akkor sem szakad vége, amikor kilép a tájházból, hiszen ezen a településen még mindig láthatunk népviseletbe öltözött embereket.

 • Lőrinci

Lőrinciben az Árpád út 61-63. számban hagyományos parasztházat nézhetünk meg.

 • Rózsaszentmárton

Rózsaszentmártonban találjuk a Mátraaljai Lignitbányászati Emlékházat, ahol a több mint száz éves mélyművelés és a több mint 40 éves külfejtéses bányászat emlékeiből nézhetünk meg egy érdekes kiállítást.

Tisza-tó

Heves megye déli részén található a Tisza-tó, valódi vadvízi ország, a nyugalom igazi vidéke. A tó közelségét az egyre sűrűsödő nádas, valamint a fel-fel röppenő vizimadarak jelzik. A tavat kis szigetek tarkítják, az öblök, holtágak, selymes vízű sekély strandok és pihenőhelyek az egész család számára nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget a természetben.
Ha valaki szereti szabadságát a vízparton eltölteni, vagy egyszerüen kedveli a vízi sportokat, ideális hely számára a Tisza-tó. Kedvelt üdülőhelyek: Kisköre, Sarud és Poroszló.

 • Poroszló

Poroszlón egy parasztházat találunk (Kossuth út 25.), mely a 19. század végén épült, és korabeli bútorokkal van berendezve.
A Poroszló kikötőjéből induló túra keretében a látogatók a kikötőből egy 20 személyes kishajóval jutnak be a Vízi Sétányra. A víz fölött 1500 méter hosszan kiépített palló-út vezet, melyhez madárvárták, pihenősziget és megfigyelő torony csatlakoznak. Információs és érdekességeket bemutató táblák segítik a tájékozódást. A madarak különleges világát bemutató program keretében megismerhetőek a Tisza-tó legjellemzőbb madarai, az európai madárvonulással kapcsolatos érdekességek és a jellemző táplálkozási és fészkelési szokások. A séta során szelíd vízi madarakkal is megismerkedhetünk. A túra oda-vissza, hajóúttal együtt, másfél-két órát vesz igénybe.

 • Kisköre

Kiskörén az alföldi jellegzetességeket fedezhetjük fel, láthatunk egy lakóházat, illetve néprajzi gyűjteményt, de a szabadtéri falumúzeumot is megcsodálhatjuk (Béke út 5.)

 • Átány

A Tisza-tavi kirándulást érdemes összekötni a környék településeinek megtekintésével. Átányban találjuk a Kakasházat (Rákózci út 54.). Ebben a parasztházban megismerkedhetünk a parasztházak korabeli berendezésével.

 • Heves

Heves városát legtöbben a dinnyéről ismerik. A hely történetét a Hevesi Múzeumi Kiállítóhely mutatja be (Hősők tere 1.), ahol városképeket, paraszti és polgári szobabelsőt, valamint a Hegedűs Béla-gyűjtemény anyagából összeállított válogatást tekinthet meg a kedves látogató.
A Heves Népművészeti és Háziipari Szövetkezet épületében (Kossuth út 26-28.) iparművészeti és néprajzi kiállítás kapott helyet.
A Sakkmúzeum (Hunyadi út 2.) egy különleges magángyűjtemény, mely 36 országból közel 20.000 sakkal kapcsolatos emléket őriz.

 • Tarnaméra

Tarnamérán található az Almássy Kastélyban, (Árpád út 12.) Rendőrség-történeti Múzeum Tarnamérai Kiállítóhelye. A kiállított tárgyak között találunk csendőrségi és rendőrségi egyenruhákat, dokumentumokat, 18. századi freskókat, valamint fegyvertörténeti kiállítást.

 • Dormánd

Dormándon Remenyik Zsigmond író személyes tárgyaiból, valamint kiadott műveiből összeállított kiállítás ad betekintést életébe, dél-amerikai utazásaiba.

 • Erdőtelek

Erdőtelken, a Buttler Kastély parkjában arborétum üzemel. Értékes élőfa gyűjtemény, több száz örökzöld, lombhullató fa, valamint egyéb növényi ritkaságok pompáznak az év minden szakában. A növények mellett elhelyezett kis táblák segítik a növények meghatározását. Az arborétum területén megtett séta a csendes nyugalom érzésével tölti el a látogatót. A biológia iránt érdeklődő csoportok és a kerttervezési tanácsokat keresők is hasznos ötleteket gyűjthetnek itt.

Heves megyei turisztikai rendezvnyek

Janur:
Tli Mtra Teljestmnytra - Mtra

Mrcius:
Egri Tavaszi Fesztivl - Eger

prilis:
Hsvti Vendgvrs - Noszvaj
"Hsvti falatkk, kisnnai borocskk" - Kisnna
Mtrabrc s Hank Kolos teljestmnytrk - Sirok-Kkestető

Mjus:
Replőnap-Majlis - Gyngys
Nyitott Pinck Napja - Nagyrde
Orbn-napi bornnep - Gyngys
Orbn-napi bornnep - Kisnna
Outdoor Fesztivl - Szilvsvrad
Hegyi kerkpros maraton - Bkki Nemzeti Park

Jnius:
Ma vagyon, ma vagyon piros Pnksd napja - Noszvaj
Vrnapok - Sirok
Bene bcs - Mtrafred

Jlius:
Vrjtkok - Kisnna
Mtrai Veternaut tallkoz - Gyngys
Egri Bikavr nnepe Szent Dont Napjn - Eger
Palc napok - Pard
Barack napok - Kisnna
Vgvri Vigassgok - Eger
Lovasnapok - Szilvsvrad
Nemzetkzi motorostallkoz - Sirok
Fesztivl a Barokk Egerben - Eger
Bkki Mvszeti Napok s Rgi Zene kurzus -Blaptfalva

Augusztus:
Bormustra - Eger
Agria Nemzetkzi Nptnctallkoz - Eger
Szreti Napok - Nagyrde
Szilvanap - Noszvaj

Szeptember:
Burgonyanap - Mtraballa
Gulysfőző verseny - Lőrinci
Mtra mountainbike-maraton - Mtrahza
Szreti Napok - Gyngyspata
Noszvaji Pince-napok - Noszvaj

November:
jbor nnepe - Nagyrde
jbor nnepe Szent Mrton Napjn - Noszvaj
"Bozsol Napok" - Kisnna

December:
Karcsonyi Vsr - Eger
Karcsonyi Llekmelegtő - Kisnna
Szent Jnos Napi Borszentels - Eger
Borszalon - Eger

Turisztikai informci

Tourinform Eger, Bajcsy Zs. t 9.
Tourinform Gyngys, Főtr 10.
Tourinform Kiskre, Kossuth L. t 8.

 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!