3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Mtra-hegysg

Mtra-hegysg

A Mátra-hegység Magyarországon, az Északi-középhegység középső, vulkanikus eredetű kőzetekből álló tagja. A Kárpátok belső övezetéhez tartozik. 900 négyzetkilométeren, a Cserhát és a Bükk között terül el. Átlagos tengerszint feletti magassága 700-800 méter. Legmagasabb pontja a Kékes, 1014 m tengerszint feletti magassággal.

Története

A Mátrában már régóta foglalkoztak bányászattal. A vulkanikus eredet nagymértékben meghatározza a bányászható nyersanyagokat. Ezek általában ércek, építőkövek. A kitermelés első írásos emléke az 1296-ból származó oklevél, mely vasérc bányászati jogot adományozott az itt élő bányászoknak. Későbbi időkben már nemesfém (arany, ezüst) kitermeléssel is foglalkoztak (Gyöngyösoroszi). Az ércbányászat 1986-ban szűnt meg. Itt volt a Recski rézbányában Magyarország legmélyebb függőaknája, ami az 1100 métert is elérte.

Recsken működött a Recski kényszermunkatábor, aminek a rabjait a közeli külszíni kőbányában dolgoztatták embertelen körülmények között az ÁVH őrei. A főleg politikai rabok tizede nem élte túl a munkatábort. Ma nemzeti történelmi emlékpark.

A klimatikus gyógyhelyeknek köszönhetően a gyógyturizmus kedvelt célpontja. A téli sportok szerelmesei is megtalálják itt a kedvükre való sportolási lehetőségeket. Turisztikai jelentősége a Trianoni békeszerződés után ugrásszerűen megnőtt, mivel ide került át Magyarország legmagasabb pontja.

Az itt élő népcsoportok közül a palócság a legnagyobb. A hagyomány szerint a Mátrában élt a híres betyár, Vidróczki Márton.

Várak

Bár a Mátra nem a várromairól híres, több várat találhatunk itt:

 • Siroki vár
  A hegység keleti szélén a Tarna völgyében található Sirok falu fő látnivalója.
 • Kisnánai vár
  Móré László rablóvezér vára a Mátraalján található, Gyöngyöstől keletre.
 • Markazi vár
  A romjai Markaztól 1 km-re, a falu fölötti bércen található, közel Kisnánához.
 • Benevár
  Mátrafüred várának romjai a településtől 1,5 km-re találhatók a Kékes oldalában.
 • Hasznosi vár
  a Pásztóhoz tartozó Hasznos településen található, a Hasznosi víztároló fölé magasodó sziklacsúcson. Cserteri várként is ismert. Falmaradványai láthatók az országútról.
 • Kanázsvár
  Mátraderecske és Recsk között található a vasútvonal mellett.

A felsoroltakon kívül több földvár és sánc is található a hegységben. Az Ágasvári várnak ma már nem maradt nyoma, csak a szomszédos Óvár hegyen találhatók sáncok - ezek egy másik, külön várhoz tartoztak. A Galya-tető oldalában találhatók Galyavár és Nyesettvár sáncai.

Közlekedés

A hegység úthálózata jól kiépített a Bükkhöz képest. A Mátrán keresztülvezető legfontosabb út a Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es számú főút, aminek Mátraháza-Parádsasvár közötti szakaszát rally versenypályaként használják. Másik fontos út a pásztói összekötő út, ami a Mátrakeresztest, Mátraszentimrét és településrészeit (Fallóskút, Bagolyirtás, Galyatető) kapcsolja az úthálózatba, valamint van leágazása Mátraszentlászló és Mátraszentistván felé. Ez az út a Mátranyeregnél csatlakozik a 24-es útba. (A Mátranyereg a hegység fő hegygerincének legalacsonyabb pontja a Kékes és a Galya-tető között, 600 m) Az erdészeti utak is jól kiépítettek, több aszfaltozott burkolatú és szabadon igénybe vehető. (pl. a Mátraalmás - Rudolftanyai elágazás közötti út, ami az észak-mátrai falvakkal teremt kapcsolatot.)
A Mátrában régen kiterjedt kisvasúti hálózat üzemelt, ma két vasútvonalon indít vonatokat a Mátravasút: Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Lajosháza között.

A Mtra részei

 • Nyugati Mátra (más néven Pásztói Mátra),
 • Központi Mátra,
 • Keleti Mátra,
 • Mátralába (az északi előtér),
 • Mátraalja (a déli előtér, előtte a mátrai borvidék).  

Főbb hegycsúcsai

A hegységnek gyakorlatilag egy hegylánca van, a Mátra-gerinc, amit csak a Kövecses-patak völgye tör meg Mátrakeresztesnél. A főbb hegycsúcsok K-Ny irányban:

 • Kékes (1014 m)
 • Galya-tető (964 m)
 • Ágasvár (789 m)
 • Muzsla (805 m)

Fontosabb látnivalói

 • Kékes (az ország legmagasabb pontja)
 • Galya-tető (az ország második legmagasabb pontja)
 • Ilona-völgyi-vízesés
 • Sástó
 • Kanázsvár (várrom)  

Települések és településrészek

Abasár, Kisnána, Gyöngyös, Mátrafüred, Mátraháza, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Mátraszentimre (az ország legmagasabban fekvő önálló települése), Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Parád, Parádfürdő, Parádóhuta, Parádsasvár, Pálosvörösmart, Pásztó, Hasznos, Mátrakeresztes, Recsk.


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!