3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Nagy-Eged

Nagy-Eged

A borvidékek többségének van egy, a többi közül kiemelked, szinte kultikus tisztelettel övezett területe, ahol a talaj, a kitettség, a napfény és a csapadék mennyisége, egyszóval a hozzávalók mind ideálisak, és amely terület a remek szlészeti-borászati munkának köszönheten valóban a vidék legszebb borainak szülhelye, idvel pedig a borvidék szimbóluma lesz.

Eger esetében ez a terület a Nagy-Eged-hegy, ami 501 méteres magasságával - az általában 150-300 méteren található borvidékeinkhez viszonyítva - valóban rászolgált a hegy elnevezésre, mely Magyarország legmagasabban fekv szlterm területe, ahol a teljes déli fekvés, a 20-35%-os meredekség, a rendkívüli alapkzet és a talaj együttese tökéletes életteret teremt a szl számára.

A Nagy-Eged felszínére a napsugarak szinte merlegesen érkeznek, egy részüket a sok helyütt felbukkanó fehér vagy szürke mészksziklák visszaverik, így a felszín közeli levegréteget több fokkal melegebbre hevítik. A vegetációs periódusban az átlaghmérséklet 17oC, a napsütéses órák száma is igen magas, évi 2100 óra, ennek köszönheten szubmediterrán mezoklíma alakul ki.

Ráadásul amíg Eger talaja alapveten mészben szegény, vulkanikus eredet riolittufa, addig a Nagy-Eged f tömegét szürke mészk alkotja, amely nemcsak a borok szép savszerkezetéhez, de hosszú élettartamához is hozzájárul. Röviden és képletesen szólva tehát, ami Villánynak a Kopár-dl, az Egernek a Nagy-Eged.

A nagy-egedi ültetvények mvelésével azonban az 1970-es évek végén - a nehéz körülmények miatt - felhagytak, és a területet szinte teljesen visszahódította az erd. A Gróf Buttler borászat 2001-ben kezdett hozzá saját, 20 hektáros területének újjáélesztéséhez. Az embert próbáló munka két évig tartott, melynek során két kilométer hosszú, szárazon rakott kfalat húztak, majd 2003 áprilisában új telepítésbe fogtak, amelynek eredményeként merlot, syrah, cabernet franc és sauvignon, kékfrankos, pinot noir, kadarka és viognier került a területre.

Borvidék: Eger

A mintegy 5000 hektár terület Egri borvidék a Bükk-hegység dél lankáin terül el. Fekvését tekintve (északi szélesség 47°90') a világ legészakibb szlterm területei közé tartozik, és ez az adottság nagyban meghatározza a telepíthet szlfajtákat és a készíthet borok stílusát. A borvidék éghajlata az országos átlagnál hvösebb és szárazabb, a kontinentális klímára jellemz változékonyság azonban mérsékeltebb, köszönheten a Bükk hegyvonulatainak, melyek a területet megvédik az északi, hideg légáramlatoktól. A legtöbb napsütés a szl érése szempontjából különösen fontos nyár végi-sz eleji idszakban jellemz. A talaj rendkívül változatos, legnagyobb részt vulkáni eredet riolittufa, amely más, pozitív tulajdonságai mellett, viszonylagos puhaságának köszönheten azt is lehetvé tette, hogy lenygöz hosszúságú és összetettség pincerendszereket vájjanak bele a borvidék szinte teljes területén. Meg kell említenünk, hogy Egernek van egy sok szempontból elkülönül, egyszersmind kiemelked adottságú területe, a Nagy-Eged, amely lassan a borvidék kultikus tisztelettel övezett termhelyévé válik. 501 méteres magasságával a Nagy-Eged-hegy hazánk legmagasabban fekv szlterm területe, egyedülállóan meszes talaja, déli fekvése és szinte mediterrán klímája mind arra predesztinálják, hogy nagy borok szülhelye legyen. Szerencsére néhány, a terroir megkülönböztetett szerepében hív egri borász, Bukolyi László, Lrincz György, a Gál és a Monarchia Pincészet, az utóbbi években ismét mvelésbe vonta a '70-es évek óta elhanyagolt területet, és els, innen származó boraival bizonyította is a hegy kivételes adottságait.

Az Egri borvidék óriási lehetségeit többek között az adja, hogy egyaránt alkalmas magas minség fehér- és vörösborok készítésére. A múltban Eger elssorban vöröseirl, ezek közül is a bikavérrl volt híres (majd késbb hírhedt). A legalább három, a borvidéken engedélyezett szlfajta házasításával, szigorú szabályok szerint készül bikavér, a termelk minség melletti elkötelezettségének köszönheten, az utóbbi években kezdi visszanyerni egykori fényét, egyre több tétel mutatja a bikavér valódi, közepesen testes, szép savú, gyümölcsös-fszeres arcát. A bikavér gerincét, egyben a borvidék kékszlinek zömét, a kékfrankos adja, mellette fontos vörös alapanyag még a portugieser, a zweigelt, a pinot noir és a cabernet franc. Az illatos, lendületes savú, szép egyensúlyt mutató fehérborok fként olasz rizlingbl, leánykából, chardonnay-ból és muscat ottonel-bl készülnek. Az utóbbi idben egyre több fahordós erjesztés és érlelés, testes, komplex fehér házasítással is találkozni.

Eger környékén szlmveléssel az Árpád-házi királyok ideje óta foglalkoznak, s mint hazánk sok más borvidékén, a borkészítés meghonosításában és fejlesztésében itt is meghatározó szerepet játszottak a külföldi, elssorban Franciaországból érkezett szerzetesrendek és az egyház. A török idkig errefelé csak fehérszl termett, az ottománok ell menekül rácok hozták magukkal a vörösbort adó fajtákat (pl kadarka) és a szükséges technológiát (héjon erjesztés). A filoxéra Egerben 1886-ban jelent meg, és szinte teljesen kipusztította az ültetvényeket. A kékszl fajták zöme a vész utáni újratelepítések során került a borvidékre. A rendszerváltás eltti évtizedek sajnos Egerben is az alacsony szakmai színvonalú nagyüzemi szltermelésrl, és a nagy mennyiségben, rossz minségben elállított asztali borokról szóltak. Ez a tendencia azonban az elmúlt néhány évben szerencsére megfordult, a gombamód szaporodó, minségorientált, folyamatosan kísérletez és a világra nyitott családi pincészeteknek és a Magyarországon szinte egyedülálló borvidéki összefogásnak köszönheten Eger mára az egyik legizgalmasabb és legsokszínbb boros régiónkká vált.

Forrás:bortarsasag.hu


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!