3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Nemzeti parkok

Nemzeti parkok

Bkki Nemzeti Park

Egy nemzeti park, amely tbbek kztt azrt egyedi, mert a Bkk hegysg - tlagmagassgt tekintve - haznk legmagasabb hegysge. Egyedlllan gazdag nvny- s llatvilga, lepkefaunja s rovarvilga. A nemzeti park terletn mintegy 90 klt madrfaj ismert, kztk tbb olyan kihalstl veszlyeztetett fajjal, amely haznkban csak a Bkk erdsgeiben, sziklafalain fszkel. Egyes barlangok (Szeleta-, az Istlls-ki, a Suba-lyuk, s a Balla-barlang) - a hegysg tbb szz reget szmll karsztrendszerbl - srgszeti leletei rvn a tudomny szmra is rtkesek. Amerre a szem ellt erd van, hiszen a hegysg kzponti rsznek 97 %-a erd. s, hogy mirt rdemes mg ide elltogatni? A Bkki Nemzeti Park kitn lehetsget knl a gyalogos, kerkpros trzsra, pihensre, a termszeti rtkek megismersre. A Bkk erdsgeiben rohan kisvonatok felejthetetlen lmnyt knlnak mind a felnttek, mind a gyermekek szmra, s a hegysg belsejben megbv kis falvak felkeresse is sok-sok rdekessget nyjt.

  • Bemutathelyek

-Szent Istvn- s Anna-barlang (Lillafred)
Hogyha a kisvonatozs s csnakzs utn sem elg az lmnyekbl, egy kicsit barlangszni is lehet a Lillafredre ltogatknak. A jelenleg 864 mter hossz Szent Istvn-barlangot egy szerencstlenl jrt kutya beesse rvn fedeztk fel a szzadeln, amely a barlang termszetes, aknaszer bejratn t zuhant a barlang mlybe. Az Eurpban is egyedlll Anna-barlang sszhosszsga 400 mter, klnlegessge, hogy desvzi mszkben jtt ltre, mely a barlangi vilg klnleges msztufa-kpzdmnyeivel kprztatja el az odaltogatkat.

-Tjhz (Hollk, Kossuth t 99-100.)
Ha csukott szemmel jrnnk vgig a falut, taln akkor is felismernnk az itt l emberek zes beszdrl, a palc "a"-krl, hogy merre jrunk. A Cserht dombjai kz zrt Hollk a Vilgrksg rsze. A falunak, a tjvdelmi krzetnek a trtnelmt, a palc np kultrjt s az vszzados kisparaszti gazdlkods emlkeit mutatja be a falumzeum egyik memlkpletben berendezett killts. A tjhz a Hollki falusta keretein bell is ltogathat. Falustk naponta indulnak: 10.30-tl s 14.30-tl.

-Tjhz (Boldogkvralja, Petfi u. 28.)
Akr pattoghatna is a tz egy boldogkvraljai kovcsmhelyben, hiszen a kovcsszerszmok a tjhzban vrjk, hogy valaki hasznlja ket, ahogyan a kocsisznben a szekr s szvszk is. A Zemplni Tjvdelmi Krzetet s a trsg trtnelmi, kulturlis rksgt, hagyomnyos mestersgeit, nvny- s llatvilgt mutatja be a tjhz killtsa.

-Arbortum (Erdtelek)
Termszettudomnyi s erdgazdlkodsi szempontbl is rtkes, s ppen ezrt vdett a nvnytani ritkasgokban bvelked Erdtelki arbortum. A stautaival, pihenpadjaival, rnykos lugasaival, az j kert kis tavval kellemes kikapcsoldst gr arbortum szakvezetssel is bejrhat. Az arbortum dszfaiskoljban dsznvny szaports s rtkests is folyik.

-Oszla tjhz (Cserpfalu, Hr-vlgy)
sszefogott Cserpfalu s a szomszd teleplsek npe, hogy a hagyomnyos letforma hasznlati trgyait megismertesse az utkorral. Az sszegyjttt trgyakbl a pitvart, a reformtus szobt, a katolikus szobt, s a szerszmos kamrt rendeztk be.

-Tjhz - Termszetvdelmi s kultrtrtneti killts (rokt, Tncsics t 5.)
A krnyk termszeti rtkeit, nvny- s llatvilgt, a vdett fajokat s a vidk kulturlis kincseit mutatja be az rokti killts.

-Ipolytarnci smaradvnyok Termszetvdelmi Terlet bemutathely
A vilghr, Eurpa-diploms termszetvdelmi terlet fldtani rksgnk gyngyszeme, egy si vulkni katasztrfa ltal elpuszttott trpusi dzsungel pratlan gazdagsg lelhelye. A terlet trathlzata a geolgiai tansvnyhez illeszked - szabadon bejrhat - kzetparki s biolgiai tansvnyekbl pl fel. A fogadpletnl pihenhelyek s a vizes lettr-rekonstrukci lvilga csbtja gondtalan kikapcsoldsra a ltogatkat. A geolgiai tansvny 800 mteres tvonaln lthat az eredetileg majd 100 m-es, megkvlt fatrzs, tbb tzezer levllenyomat, valamint a 24-23 milli vvel ezeltt lerakdott seklytengeri llnyek, korallok, kagylk, csigk maradvnyai, a glaukonitos homokk cpafogas rtegeire rakdott szrazfldi ledkek. A f ltvnyossgot az slbnyomos lelhelyek jelentik, amelyek az sllatok (orrszarvak, prosujj patsok, ragadozk s madarak) nyomait megrizve nyjtanak korh ltnivalkat a fedett killttermekben.

Aggteleki Nemzeti Park

Itt egy srkny nz dermedten, ott egy boszorkny varzsol, amott egy ris meresztgeti a szemt... Ki az akit nem vonz a Baradla-barlang csodlatos cseppk-mesevilga, a mrskelt gv legnagyobb s legdszesebb cseppkbarlangja, a Vilgrksg rsze az Aggteleki Nemzeti Parkba? Nem mintha ez lenne az egyetlen ltvnyossg a krnyken, hiszen a barlangltogatsokon kvl rszt vehetnk az Aggteleki-karszt termszeti, kulturlis rtkeit bemutat felszni-, lovas- s kerkprtrkon, falustn, kzmves-foglalkozsokon, de belekstolhatunk a hagyomnyos kenyrst mestersgbe s ezernyi ms programba is.

  • Barlangtrk

-Baradla-barlang (Aggtelek-Jsvaf)
Rvid, hossz, kzepes... ki mit vlaszt! Az 1-1,5 kilomteres knny stt? Vagy a 2 rs, a Styx-patak mentn halad trt, amely rinti haznk legmagasabb llcseppkvt, a 19 mter magas Csillagvizsglt, valamint az risok termt, ahol zenehallgatsra kerl sor? Vagy azt, amely vgighalad a barlangrendszer 7 kilomteres fgn? Akrmelyik mellett dntnk, a Baradla-barlang nem okoz csaldst.

-Vass Imre-barlang (Jsvaf)
Klnleges szpsg cseppkoszlopok s szalmacseppkvek, sznpomps cseppkkreg s cseppklefolysok, grbe cseppkvek bizonytjk, hogy nemcsak a Baradla-barlangot rdemes megltogatni az Aggteleki Nemzeti Park terletn. A barlang klnleges sznvilgt tkrzi legnevezetesebb kpzdmnye, a Narancs-zuhatag.

-Rkczi-barlang (Bdvark)
A Bdva-foly mentn elterl Esztramos-hegy oldalban (Jsvaftl 20 km-re) tallhat e csodlatos barlang, mely kpzdmnyeinek gazdagsgval, forma- s sznvilgval, borskveivel elkprztatja ltogatit. Tavainak csillog vztkre nem mindennapi ltvnyt nyjt. A barlangba mestersges trn t juthatunk be, majd vasltrkon, hidakon kzlekedve tekinthetjk meg azt. A tra idtartama kb. 1 ra, hosszsga 800 m.

-Bke-barlang (Aggtelek)
E tra sorn a Baradla-barlang aggteleki bejrattl indulva kb. kt rs felszni stt tehetnk az Aggtelek s Jsvaf kztt tallhat mestersges bejratig. A barlangban a tra idtartama 3 ra, hossza 2 km. A barlangtra vltozatos, vrs s fehr cseppkzszlk s draprik, valamint lpcszetes medencesort alkot hfehr msztufagtak kztt vezet a Ktlhgcss-szifonig.

  • Felszni trk

-Aggteleki falusta
A sta sorn az itt tallhat ritka nvny- s llatfajokrl hallhatunk, megcsodlhatjuk a trtnelmi pleteket. Elltogatunk a barlanghoz kapcsold neves szemlyisgek emlkhelyeihez, gynyrkdhetnk a helyi gazdlkodst jellemz n. nadrgszjparcellkban, s alkot mdon "kiprblhatjuk" magunkat a kzmves mhelyben.

-Jsvafi falusta
A memlki jelentsg telepls, Jsvaf a Jsva-, Kecs-, Kajta- s Tohonya-patakok sszefolysnl, szikls hegyoldalak ltal krlzrt vlgyben fekszik. Fldrajzi helyzetvel, kivl termszeti adottsgaival, forrsaival, a hagyomnyos paraszti letformt elnk tr, npi lakhzaival s gazdasgi pleteivel, valamint ipar- s kultrtrtneti emlkeivel jellegzetes hangulatot raszt.

-ltalnos felszni tra Aggtelek s Jsvaf trsgben
A nemzeti parki teleplsek termszeti, ptett s kulturlis krnyezett bemutat 3 vagy 6 rs trk keretben a karsztfelszn geolgiai, zoolgiai, botanikai rtkeivel, fbb nvnytrsulsaival, lhelyeivel, a hagyomnyos tjhasznlattal, valamint az ipar- s kultrtrtneti rtkekkel ismerkedhetnk meg.

  • Bemutathelyek

-Tjhz (Jsvaf)
Komora, pitvar, kazalrak s szecskavg... lassan mr csak nhny tjhz rzi a titkot, hogy mit jelentenek ezek a szavak. Ilyen a jsvafi tjhz is, amelyben 20. szzad eleji laksbelst, a hziipar eszkzeit s trgyait, valamint a krnyk barlangjainak a kutatst bemutat killtst lehet megtekinteni. A csrben egy kamarasznpad vrja a fellpket, az istllban a helyi kisipar eszkzeit vehetjk kzbe, az udvaron pedig mezgazdasgi gpeket lltottak ki.

-Baradla Galria (Jsvaf)
A cseppkoszlopok, a karsztvidk jellegzetes nvnyei, llatai mind-mind festvszonra kvnkoznak. s ha valaki megfestette, azt ki is kell lltani. A krnyez tj ihlette kpzmvszeti alkotsoknak ad otthont a Baradla Galria.

-Kria, Oktatkzpont (Jsvaf)
Tereplovaglsra, stakocsizsra, st tlen akr sznkzsra is van lehetsg a jsvafi Krin, ahol megtekinthet az eurzsiai vadlfajokra emlkeztet hucul l nhny pldnya is. A szabadtartsban l, haznk egyetlen, gnmegrzs cljbl tartott hucul mnes llomnynak nagyobb rsze Jsvafbl indulva, a Tohonya-Kuriszln tansvnyt bejrva tekinthet meg. Az egykori kisnemesi kria pletben mkdik a nemzeti park oktatkzpontja, ahol klnbz foglalkozsokkal, erdei iskola programmal vrjk az rdekldket.

-Tjhz (Aggtelek)
A Tjhz egy - a vidkre jellemz - XX. sz. eleji parasztszobt mutat be, melyben rakott sparhtot, stafrungot, klnbz hasznlati trgyakat lthatunk.

-Mzeskalcsos hz (Aggtelek)
A mhelyben mzeskalcsok s a mzeskalcs kszts eszkzei, gyertyk s a gyertyakszts alapanyagai s mindezekhez informcis anyagok kaphatk.


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!