3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36-30-380-5218
Az Eged Vendégház 5.000.000 forintot nyert a Kisfaludy programban.
Szpasszonyvlgy

Szpasszonyvlgy

A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedés, összefügg borpincés területe. A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével.

A Szépasszony-völgy rövid története

A völgy nevéhez legendák sora fzdik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a "Szépasszony" az svallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennje. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földmvesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelmen a név eredete, mint ahogy az els pincék építésének ideje sem.

Az azonban bizonyos, hogy 1774-ben kezdték a völgy Öregsorának kialakítását püspök-földesúri engedély alapján. A pinceépítést fokozta Barkóczy püspök gazdaságpolitikája, aminek következtében fellendült a bortermelés, kialakult a bor piaca, tehát szükség lett megfelel tároló helységekre.

1781-ben 32 borospincérl számol be egy összeírás. Az egri bor hírneve az elmúlt évszázadban szorosan kapcsolódott össze a több mint 150 pincét számláló Szépasszony-völggyel. A völgy mai pincecsoportja a II. világháborút követen, a földreform után épült meg.

Eger és a környékén található pincék, kevés kivételtl eltekintve, riolittufába vágott lyukpincék. A riolittufa kiválóan alakítható, benne a bor állandó 10-15 °C-os hmérsékleten tartható. Sajátos típust alkotnak, eltéren az Alföldön használatos, bár földalatti, de tégla- vagy kboltozatos pincéktl, vagy a Dunántúl egyes borvidékeinek a föld fölé épített k vagy borona présház pincéitl. Az említett Dunántúli és az Észak-Magyarországi forma között a lényeges különbség abban áll, hogy míg a Dunántúli pincék keletkezésekor a borház volt az els, addig Egerben és környékén a földbe vájt üreg, míg a bor tárolásának és érlelésének helye, melyhez csak késbbi idkben járult a borház.

A felszín alatti bortárolás nem általános és nem túl régi kialakulású jelenség Európában. A kbe vágott lyukpincék Magyarország egyes borvidékeire jellemzek. A felszín alatti lyukakban, földalatti folyosókban történ bortárolás a múltban egyedül Észak-Magyarországon, nevezetesen a Tokaj-Hegyalján, a borsodi Hegyközben, továbbá Eger és Gyöngyös vidékén volt általános.

A Szépasszony-völgy területe az egri püspök tulajdona volt. Pincét vágni csak a püspök engedélyével lehetett. Így alakulhattak ki a csoportos, egyidejleg vágott, utcába rendezdött pincék sorai.

Eger híres szlészetérl, melyet a XIII. századi telepesek honosítottak meg. Eger és környéke történelmünk jeles eseményeinek volt színtere, amikor 1552-ben a maroknyi magyar sereg megállította a török hódítók hadjáratát. A magyar történelem emlékei a csodálatos fekvés, a kultúrális élet, a gyógyvizek és a fürdk. A b négyezer hektáros történelmi borvidék az ország leghíresebb vörösborának, az Egri Bikavérnek bölcsje. A törökök kizése után a vidék borászata fejldésnek indult, aminek idlegesen az 1886-os filoxéra vész vetett véget. A teljesen kipusztult szlk újratelepítésekor igyekeztek korábban nem ismert fajtákat is meghonosítani. A múlt évtizedben az egri borászok külföldön is bebizonyították, hogy az itt termett Leányka, Királyleányka, Hárslevel, Olaszrizling, Muskotály, Tramini, Szürkebarát és Chardonnay szlk leve bármely hazai vagy külföldi vetélytárssal állja a versenyt. A szakemberek szerint az egri Kékfrankos, Blauburger, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Pinot Noir szlk borai is nagy nemzetközi sikerre számíthatnak, ha a vidék lehetségeit a borászok jól kiaknázzák.

A Szépasszony-völgy ma

A "pinceváros" 1999-ben ébred fel álmából, amikor a Szépasszony-völgy kijelölt gazdája lett a Városgondozás Eger Kft.

2000-ben megépült a központi díszpark és az autóbuszok, személygépjármvek várakozására egyaránt alkalmas burkolt parkoló.
A parkban került elhelyezésre a neves mvészházaspár, Debreczeni Zsóka és Pelc Zoltán két köztéri szoboralkotása: a "Szépasszony" és a Hordón ül Bacchus.
Ebben az évben került elször megrendezésre, hagyományteremt jelleggel, az augusztus 20-i Állami Ünnephez kötdve, a Szépasszony-völgy Fesztivál. A következ évben megkezddtek a "Piknik park" munkálatai, mely 2002-ben nyerte el végleges arculatát.

Egy régi probléma megoldását jelentette, a mutatványos és vásározó tevékenységnek kulturált helyszínt biztosító vásártér kialakítása a 2003-as év tavaszán. Ezek a beruházások jelents mértékben megélénkítették a völgy életét. A pincetulajdonosok egyre nagyobb létszámban alakítják át, újítják fel, szépítgetik borházukat és pincehomlokzataikat.

A Szépasszony-völgy életében a következ mérföldkövet a 2004-es év jelenti. A Városgondozás Eger Kft. helyett ez év márciusától, az Egri Vagyonkezel és Távft Rt. (Evat Rt), veszi át az üzemeltetési feladatokat.

Az esztétikus utcabútorok, az ápolt zöldterületek, a kialakított szalonnasüt helyek, a szabadids rendezvények folyamatosan növekv száma, mind-mind hozzájárulnak a terület töretlen fejldéséhez, egyre több hazai és külföldi vendég megelégedésére. A Szépasszony-völgy nyári rendezvényeinek egyik f helyszínét jelenti a szabadtéri színpad.


 
 
Apartman Eged Vendghz Eger, Olcs egri szlls, Olcs szlls Egerben, Szpkrtya elfogadhely, Eger Vendghz, Eger Apartman, Apartmanhz, Egri szllshelyek, Szllshely Egerben, Szpasszony-vlgy, Csald bart vendghz, apartman, Szchenyi pihenőkrtya, Szpkrtya, OTP Szpkrtya elfogadhely, MKB Szpkrtya elfogadhely, K&H Szpkrtya elfogadhely, Magnszlls, Egyb szlls, Eger Panzi, Csoportos nyarals, Csoportkedvezmny, Gyermekkedvezmny, dls, Akci, Csomagajnlat, Apartman Egerben, Apartmanhz Eger, szak-Magyarorszg, Heves megye, Eger, WiFi, Internet hasznlat, Ingyenes transzfer, Htkznapi akci, Hossz htvge, Ajndk jszaka, Csomag csaldoknak, Kiemelt nnepnapok.


Apartman Eged Vendghz - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.ta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendghz Eger. Minden jog fenntartva!